Čoko-cuketová naháčka s malinami

2.8. 2018 Lenka 1352x

To, že maliny sú moje najobľúbenejšie ovocie som už asi spomínala … a s čokoládou to je vždy pecka … tentokrát som potrebovala minúť cuketu z chladničky a tak som ju zakomponovala do korpusu – je tak akurát šťavnatý a naozaj nadýchaný a dokonca s minimom múky a cukru 🙂 … a keďže pri tortách vždy preferujem minimalizmus, tak pri tejto čokoládovej kráske mi naozaj stačil len najjednoduchší mascarpone krém a čerstvé maliny 🙂 … je naozaj úžasné ako sa dá čarovať s ovocím a výsledný efekt je naozaj impozantný a preto sa veľmi teším trendu ovocných nahých namiesto zbytočne presladených a vyumelkovaných marcipánových 🙂 … musím sa priznať, marcipán mi nikdy nechutil a bolo mi vždy ľúto, že zostane na tanieri, tak som ho radšej nasilu zjedla … pri nahých tortách sa už nemusím tváriť a vylížem vždy celý tanier 🙂 … a myslím, že mi dáte za pravdu, že ovocné torty sú zdravšou variantou a pre mňa aj na prvý pohľad príťažlivejšie 🙂 … a o vynikajúcej chuti ani nehovorím 🙂 … máte podobný názor? Či práve marcipánové sú vašim favoritom?

INGREDIENCIE:

Korpus: priemer 18 cm

  • 60 g hladkej múky
  • 20 g kakaa
  • 20 g namletých vlašských orechov
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 30 g rozpusteného masla
  • 30 g horkej čokolády (min. 50 %)
  • 90 g nastrúhanej cukety
  • 90 g kryštálového cukru
  • 1 lyžica kyslej smotany
  • 4 bielka
  • 3 žĺtka
  • soľ

Malinový džem:

  • 15 g kryštálového cukru
  • 65 g mrazených alebo čerstvých malín

Krém:

  • 125 g mascarpone
  • 125 g šľahačkovej smotany (min. 33%)
  • 2 lyžičky vanilkového cukru
  • pár kvapiek vanilkového extraktu

POSTUP:

  1. Čokoládu rozpustíme spolu s maslom nad parou
  2. Múku preosejeme spolu s kakaom a práškom do pečiva.
  3. Žĺtka vyšľaháme s cukrom na penu, pridáme k nim rozpustenú čokoládovo-maslovú zmes, premiešame, pridáme smotanu a nastrúhanú cuketu.
  4. Bielka vyšľaháme so štipkou soli na pevný sneh.
  5. Do žĺtkovej zmesi primiešame orechy a preosiatu múku. Nakoniec zľahka primiešame sneh z bielkov a prenesieme do formy vystlanej papierom na pečenie. Vložíme do rúry vyhriatej na 170 stupňov a pečieme zhruba 40-45 minút. Po vybratí z rúry necháme úplne vychladnúť.
  6. Do menšieho hrnca nasypeme cukor a necháme ho skaramelizovať. Hneď ako cukor zhnedne prisypeme maliny a miešame. Po 5-10 minútach nám vznikne akoby hustejší džem.
  7. Krém: Smotanu vyšľaháme dotuha, prisypeme vanilkový cukor a nakoniec jemne vmiešame mascarpone. Všetky suroviny by mali byť rovnakej teploty.
  8. Korpus natrieme pripraveným malinovým džemíkom. Nakoniec nanesime po celom korpuse krém a posypeme čerstvými malinami. Dozdobíme podľa vlastnej fantázie, u mňa to boli iba lístky mäty 🙂

 

 

Komentáre