Vegan čokoládová torta

11.2. 2020Lenka6400x

Tak a moja prvá ozajstná vegan torta je na svete a je fakt úžasná, pravdupovediac keby som nevedela, že je vegan, tak by som určite netušila, že je úplne bez laktózy a vajíčok 🙂  A to ja som od mliečnych výrobkov doslova závislá 🙂 … ale zmena je život, skúšanie nových vecí nám ho obohacuje, prináša nové obzory, chute, vône a zážitky a to ho robí zaujímavejším a pestrejším … no a používanie surovín, ktoré som predtým ani len netušila ako chutia ma začalo veľmi baviť … a tak mám doma nakúpených kopu bezlepkových múk, orechových masiel, korenín a iných dochucovadiel a s obľubou ich skúšam, kde to len ide 🙂 … no ale sladké je moja slabosť a čisto vegan torta bola pre mňa naozaj obrovskou výzvou a tak som sa inšpirovala zahraničnými stránkami, trošku zaexperimentovala a vytvorila svoju vlastnú vegan tortu … korpus je super čokoládový a dokonca jeho príprava je veľmi jednoduchá … skôr som dumala nad krémom, ktorý som si bez mliečnych krémov alebo šľahačky nevedela ani len predstaviť … ale odkedy som počula o kréme z batátov – sladkých zemiakov, tak som vedela, že ho musím vyskúšať … samozrejme suroviny vždy pridávam podľa chuti, takže je tak trochu improvizáciou … no a vyšlo to – tá chuť ma prekvapila – veľmi pozitívne – proste je to pecka – čokoládová pecka 🙂

Inšpirovala som vás? Skúsite ho aj vy? 🙂

Korpus: (priemer 18 cm)

  • 200 g hladkej múky
  • 40 g kakaa
  • 180 g cukru
  • ½ čajovej lyžičky sódy bikarbóny
  • ½ čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • 2 lyžičky vanilkového cukru
  • 80 ml oleja (akéhokoľvek – ja som skombinovala olivový a repkový)
  • 1 lyžica octu (jablčného alebo obyčajného)
  • 3 lyžice horúcej vody + 1 lyžica rozdrvených ľanových semiačok
  • 240 ml rastlinného mlieka (ja som nemala, tak som rozmixovala 220 ml vody s 1,5 polievkovej lyžice kešu masla a vzniklo mi rastlinné mlieko)
  • 3 štipky soli

Krém:

  • 500 g sladkých zemiakov – batátov (asi 2 veľké batáty)
  • 2 lyžice roztopeného kokosového oleja
  • 120 g horkej čokolády (použila som 74 %-nú z Lidla)
  • 3 lyžice kešu masla (môžete použiť aj arašidové, mandľové)
  • 2 lyžice medu alebo podľa chuti 
  • Ja menej cukrím, takže kľudne pridajte aj viac alebo použite menej horkú čokoládu)

Ovocná redukcia: (alebo môžete použiť džem)

  • 150 g malín (použila som mrazené)
  • 0,02 dcl vody
  • 2 lyžice cukru

Kokosová smotana:

  • 1 balenie vychladenej kokosovej smotany – 200 ml (môžete použiť aj hustú časť z kokosového mlieka
  • 4 lyžičky vanilkového cukru

Na ozdobenie:

  • granátové jablko alebo iné bobuľové ovocie
  • kokosové lupienky 
  • čerstvá medovka

POSTUP:

  1. Najskôr si pripravíme základ na cesto, čo je „veganské vajíčko“ – 3 lyžice horúcej vody zmiešame s lyžicou rozdrvených ľanových semiačok a necháme asi minútu napučať, čím získame konzistenciu vajíčka. Vo väčšej miske zmiešame všetky suché ingrediencie (múku, kakao, soľ, cukor, prášok do pečiva, sódu, vanilkový cukor), následne primiešame veganské vajíčko, a mokré ingrediencie (olej, ocot, mlieko) a jemne premiešame, aby sa konzistencie spojili. Takto pripravené cesto vylejeme do tortovej formy s priemerom 18 cm vystlanej papierom na pečenie. Pečieme v rúre asi 50-60 minút v rúre vyhriatej na 180 stupňov. Aby sme vedeli, že je cesto upečené, urobíme test špajdľou, ak je špajdľa čistá, tak je cesto upečené. Po upečení ho necháme úplne vychladnúť.
  2. Krém: Batáty umyjeme, popicháme vidličkou a vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov a pečieme 35 minút. Potom ešte dopekáme asi 20 minút na 180 stupňov, kým nie sú mäkké. Batáty necháme vychladnúť, rozpolíme napoly a vydlabeme vnútro, ktoré následne rozmixujeme ponorným mixérom. Čokoládu roztopíme nad parou, necháme chvíľku vychladnúť, pridáme k rozmixovaným batátom spolu s roztopeným kokosovým olejom a kešu maslom. Premiešame ručným mixérom, kým nám nevznikne hladká konzistencia a dosladíme medom alebo iným veganským sladidlom. Pripravený krém dáme schladiť do chladničky aspoň na polhodine, ideálne aj dlhšie.
  3. Malinová redukcia: Maliny, cukor a vodu zvaríme v menšom hrnci na miernom plameni na hustejšiu konzistenciu pripomínajúcu redší džem. Malinovú redukciu kľudne môžete nahradiť aj obyčajným džemom.
  4. Vychladnutý korpus rozrežeme na polovicu, natrieme pripravenou malinovou redukciou, polovicou krému, prikryjeme druhým korpusom a natrieme zvyšným krémom vrch aj boky torty. Necháme stuhnúť na pár hodín, najlepšie celú noc a na druhý deň natrieme kokosovou šľahačkou. Tú si pripravíme vyšľahaním kokosovej smotany, ktorú osladíme jemne pomletým vanilkovým cukrom. Ozdobíme ovocím podľa chuti – ja som použila granátové jablko, kokosové lupienky a lístky medovky 🙂
Komentáre