Čokoládové tiramisu s lesným ovocím

24.2. 2020Lenka1720x

Tiramisu pozná hádam každý … je to najtypickejší taliansky kávový dezert s mascarpone … ja ako „kávonepič“ ho aj tak napriek tomu milujem a keby som mohla určite by som si ho jedla minimálne raz za týždeň 🙂 … jediné, čo mi naozaj pri ňom chýba je ovocie, preto ho aj vždy podávam s čerstvými jahodami, teda ak práve tie pravé slovenské sú 🙂

No a keď sa k nám ohlásila návšteva,  bolo jasné, že niečo napečiem, som predsa dáka foodblogerka 🙂 … jediná požiadavky návštevy bola, nech je koláčik „vlhký“, v preklade šťavnatý 🙂 …  a tak ma napadlo tiramisu, ale už vtedy som vedela, že do neho zakomponujem aj nejaké ovocie … a tak dostali priestor maliny a lesné čučoriedky z mrazničky … väčšinou ich na zimné koláče moc nepoužívam, keďže púšťajú šťavu, ale v tomto prípade som chcela presne to dosiahnuť – aby pustili svoju vlastnú šťavičku a nemusela som piškótu obaľovať v káve … áno, myslím piškótu a nie piškóty, lebo do tiramisu si piškótu zásadne pečiem len vlastnú … už som bola v procese, keď ma napadlo, že čokoládová piškóta by bola ešte zaujímavejšia a tak som pridala kakao a urobila som fakt dobre … tá dokonalá súhra na tanieri – tmavá piškóta, svetlý krém a farebné ovocie – pre mňa dokonalosť 🙂

A poviem vám teda, že dezert zožal naozaj úspech, a tak ak máte radi „vlhké koláče“, tak určite skúste … no a tak som sa rozhodla, že tento recept si rozhodne zaslúži svoje miesto na blogu … a tak je tu 🙂

INGREDIENCIE: (robila som do okrúhlej zapekacej misy s priemerom 20 cm)

Domáca piškóta:

  • 2 žĺtka
  • 3 bielka
  • 55 g kryštáľového cukru
  • 50 g špaldovej hladkej múky
  • 10 g kakaa
  • Štipka soli

Krém:

  • 250 ml smotany na šľahanie (minimálne 30%-nej)
  • 350 g mascarpone
  • 3 lyžice práškového cukru
  • 1 polievková lyžica vanilkového cukru
  • kôra z polovice citróna

Ovocie:

  • 150 g malín (použila som mrazené)
  • 50 g čučoriedok (použila som mrazené)

Na ozdobenie:

  • Čerstvé ovocie
  • kakao

POSTUP:

  1. Piškóta: bielka so soľou vyšľaháme do peny, prisypeme kryštálový cukor a šľaháme do úplne pevnej lesklej peny. Žĺtka si v menšej miske zmiešame, jemne primiešame do bielkovej peny, a nakoniec prisypeme aj múku zmiešanú s kakaom (najlepšie sitkom preosiatu, aby bolo cesto nadýchané). Vzniknuté cesto nanesieme po celej ploche na veľký plech vystlaný papierom na pečenie, čím väčší plech, tým sa cesto rýchlejšie prepečie. Vložíme do rúry vyhriatej na 160 stupňov asi 15 minút. Po upečení necháme vychladnúť.
  2. Krém: Smotanu na šľahanie vyšľaháme do polotuha, pridáme mascarpone, citrónovú kôru, práškový a vanilkový cukor a znova prešľaháme, aby sa nám všetky suroviny premiešali.
  3. Pripravíme si formu, môžete použiť aj tortovú formu v kruhovej alebo aj obdĺžnikovej forme (ak použijete tortovú formu bude sa vám finálne tiramisu ľahšie vyberať). Na dno formy nanesieme trochu krému, aby bol aj spodný piškótový plát nasiaknutý krémom a príjemne vlhký. Na krém buď nalámeme 1/3 hotového cesta, alebo si rovno vyrežeme z cesta tvar našej formy a budeme mať celý plát, nasleduje prvá tretina krému, potom ½ ovocia aj so šťavou, znova cesto, druhá tretina krému, druhá polovica ovocia a posledný piškótový plát, na ktorý už nanesieme len poslednú tretinu krému. Tiramisu dáme stuhnúť do chladničky, najlepšie do druhého dňa, aby nám piškóty krásne zmäkli. Nakoniec iba posypeme kakaom a ozdobíme ovocím 🙂
Komentáre