Cviklový perník

19.12. 2019Lenka846x

Pamätáte si tie malé perníky, čo sme dostávali na desiatu ako deti? Boli namiesto sladkosti v strede s džemom a chutili neskutočne … ja som ich milovala, myslím, že asi aj viac ako iné sladkosti … ale nesmeli byť so slivkovým džemom, ten som moc nemusela a nemusím ani doteraz … no každopádne som hľadala spôsob ako urobiť moje vianočné koláčiky ešte zdravšie a myslím, že nie je nič jednoduchšie ako do nich pridať zeleninu … však mrkva, cuketa a cvikla krásne zvláčnia a ozvláštnia každý koláčik … a tak som sa rozhodla pre cviklový perník … je šťavnatý, tak akurát čokoládový, malinovo-kyslý a chuťovo zaujímavejší ako klasické perníky … a garantujem vám, že nikto nebude mať ani tušenia, že ste tam prepašovali nejakú zeleninu … robila som doma taký test, keď som ho prvýkrát upiekla a cviklu nehádal naozaj nikto … akoby tam proste mala byť a presne taký je aj koláčik –  treba vyskúšať 🙂 … kto by odolal – šťavnaté perníkové cesto, kyslastý džem a čoko poleva – pre mňa dokonalosť 🙂  Skúsite?

INGREDIENCIE:

Perník:

  • 450 g cvikle (2 stredne veľké, odporúčam odvážiť očistenú ešte surovú cviklu)
  • 5 vajíčok
  • 200 g kryštálového cukru
  • 75 g najemno nasekaných vlašských orechov
  • 38-40 g kakaa
  • 125 g hladkej špaldovej múky
  • 5 lyžíc olivového oleja
  • 3 lyžičky vanilkového cukru
  • 2 lyžičky prášku do pečiva (ja som použila perníkový prášok do pečiva, lebo som nezohnala perníkové korenie)
  • 1,5 lyžičky mletej škorice
  • 1 cl rumu (môžete aj vynechať)
  • štipka soli

Poleva:

  • 100 g horkej čokolády
  • 1 lyžička kokosového oleja (môžete nahradiť aj obyčajným olejom)

Ostatné:

  • Kyslý džem – použila som malinový
  • Orechy na ozdobu

POSTUP:

  1. Cviklu ošúpeme, nakrájame na menšie kúsky, zalejeme horúcou vodou a varíme v hrnci do mäkka. Po uvarení scedíme, rozmixujeme ponorným mixérom na jemnú kašu a necháme vychladnúť.
  2. Celé vajíčka vyšľaháme s kryštálovým a vanilkovým cukrom do peny, pridáme olivový olej a rum a ešte chvíľu prešľaháme. Následne primiešame vychladnutú cviklu.
  3. Suché ingrediencie zmiešame (múka, orechy, kakao, škorica, prášok do pečiva, soľ) a pridáme k vajíčkovej zmesi, premiešame a vylejeme do plechu vystlaného papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 35 minút.

Upečený perník necháme vychladnúť, potrieme džemom a polejeme čokoládovou polevou (v menšom hrnci zahrejeme čokoládu a kokosový olej). Ozdobíme kúskami orechov alebo podľa vlastnej fantázie.

Komentáre