Špenátovo-cuketový quiche

21.3. 2019 Lenka 661x

V poslednej dobe sa akosi podvedome, aj vedome vyhýbam mäsovým jedlám, zámerne ich vynechávam a nahrádzam kopou zeleniny … veľmi ma to teší, lebo takto aspoň prirodzene vyhľadávam nové chute, kombinácie a suroviny 🙂 … rozšírilo mi to obzory a skúšam jedlá, ktoré som vždy chcela doma pripraviť, ale akosi stále nebol vhodný čas na improvizáciu … častokrát sa mi to stáva nielen v kuchyni, ale aj v skutočnom živote … sú dni kedy mám rada stereotyp a s radosťou si vychutnávam staré známe veci a činnosti … a potom zas prídu dni, keď chcem experimentovať, zažiť nové dobrodružstvá a užívam si čaro pocitu, keď sa neviem dočkať, čo nečakané ma ešte postretne 🙂 … teraz mám presne takéto obdobie, kedy ma teta múza hojne kope a tak sa v blízkej dobe môžete tešiť na nové kombinácie chutí a exotickejšie recepty … ak aj vy nie, tak ja sa isto teším 🙂

Ale späť k receptu … quiche je tradičný francúzsky slaný koláč, ktorý sa dá urobiť na x spôsobov, záleží od toho, čo máte radi … pozostáva z chrumkavého maslového cesta a krémovej smotanovej plnky … u mňa to bolo úplne jasné čo pôjde do plnky okrem smotany – cuketa, paradajka a špenát …  jedna z mojich naj kombinácii …. spolu nielen perfektne chutia, ale aj krásne hrajú farbami … a keďže sa snažím skúšať rôzne druhy múk pridala som do cesta aj ryžovú a moju obľúbenú kukuričnú … a čo mi nedá nespomenúť je moja krásna nová tartová forma … musím sa priznať, bola to láska na prvý pohľad … hľadala som totiž tartovú obdĺžnikovú formu a akonáhle som uvidela túto, už som inú nechcela a ešte sa aj teším, že to nie je tuctová masovo-vyrábaná forma, ale ide o poctivú francúzsku keramiku, kde každý kus je vyrábaný tradičným spôsobom a to nehovorím ako je krásne vypracovaná … naozaj to nie je reklama, len som sa do jej originálneho retro vzhľadu proste zamilovala 🙂 … verím, že čoskoro mi pribudne ďalší kúsok od tejto francúzskej značky 🙂 … no a takisto verím, že aj vy si zamilujeme tento quiche, tak ako ja 🙂

 

INGREDIENCIE: (obdĺžniková forma 15 x 36 cm)

Cesto:

  • 100 g hladkej múky
  • 50 g kukuričnej múky (môžete nahradiť hladkou)
  • 30 g ryžovej múky (môžete nahradiť hladkou)
  • 1 vajíčko
  • soľ
  • 100 g masla izbovej teploty nakrájaného na menšie kocky
  • 3 lyžice studenej vody

Plnka:

  • 150 ml šľahačkovej smotany
  • asi tretina cukety
  • hrsť baby špenátu
  • 3 vajíčka
  • 5 cherry paradajok (ak máte radi, tak aj viac môžete pridať)
  • olivový olej
  • soľ
  • strúčik cesnakku
  • bazalka
  • syr (tvrdý alebo mozzarela)

POSTUP:

  1. Všetky suroviny na cesto zmiešame ručne alebo v robote na kompaktnú hmotu, dáme do misky, prikryjeme vrchnákom a necháme 30-60 minút odležať v chladničke.
  2. Medzitým si môžeme pripraviť plnku. Vajíčka rozmiešame v smotane, osolíme, pridáme syr, ak použijeme strúhaný. Na olivovom oleji si na minútku osmahneme na menšie obdĺžničky nakrájanú cuketu. Cuketu následne vyberieme, pridáme olivový olej a pretlačený strúčik cesnaku, chvíľku necháme prevoňať a posypeme baby špenátom, necháme minútku spariť a vypneme.
  3. Oddýchnuté cesto vyvaľkáme medzi 2 kusmi papiera na pečenia do tvaru formy, ktorú použijeme na quiche. Samozrejme, že musíme mať cesto aj na okrajoch, nie iba na spodu formy. Cesto preložíme pomocou valčeka do olivovým olejom vymastenej formy. Cesto popicháme vidličkou, položíme naň papier na pečenie a zaťažíme fazuľou alebo inou strukovinou. Dáme do rúry vyhriatej na 200 stupňov a pečieme 15 minút.
  4. Cesto po 15 minútach vyberieme, odstránime papier na pečenie s fazuľou a pečieme ešte 5 minút. Vyberieme z rúry a poukladáme na cesto cuketu so špenátom, paradajky, nasekanú čerstvú bazalku a zalejeme smotanou s vajíčkami. Môžeme pridať aj kúsky mozzarely a dáme zapiecť do rúry na 190 stupňov a pečieme asi 20-30 minút. Po upečení necháme chvíľu vychladnúť a potom nakrájame a podávame. Chutí výborne aj studený na druhý deň 🙂

Komentáre