Ríbezľové nanuky alebo ríbezľová limonáda

28.11. 2017 Lenka 749x

Ako sa schladiť v horúcom letnom počasí? Myslím, že nie je nič lepšie pripraviť si domáce nanuky plné ovocia 🙂  Zdravá maškrta z domácich surovín schladí a aj zaženie chuť  na zbytočne kalorické sladké bomby z obchodov 🙂

Plný mrazák ríbezlí od minulého leta, tak som sa rozhodla spojiť príjemné s užitočným a minula som ich 🙂 A takto môžete využiť takmer všetko bobuľové ovocie, ktoré vám už pár týždňov leží v mraziaku a minúť ho veľmi chutne a efektívne …  stačí vybrať správnu kombináciu chutí 🙂

Najlepšie je, že ak nechcete čakať, kým sa nanuky vychladia, môžete mať namiesto nanukov domácu ríbezľovú limonádu. Stačí ísť podľa receptu a vzniknutú limonádu nepreliať do foriem na nanuky, ale naliať do pohára a pridať trochu ľadu, mätu, citrón na ozbdobu a chutný osviežujúci drink je na svete 🙂

INGREDIENCIE:

  • 600 ml vody
  • 2 hrste ríbezlí (ja som mala miešané – biele, červené aj čierne)
  • 2 lyžice kryštálového cukru (alebo podľa chuti)
  • 2 lyžičky domáceho bazového sirupu (môžete použiť hocijaký sirup, prípadne nahradiť sirup ďalšou lyžicou cukru)
  • citrónová kôra z polovice citróna
  • citrónová šťava z polovice citróna

POSTUP:

  1. Všetky suroviny dáme do jedného hrnca a varíme asi 10-15 minút.
  2. Po uvarení necháme limonádu vychladnúť.
  3. Naberačkou nalejeme pripravenú limonádu najskôr iba do 1/2 a pridáme lístky mäty a bobuľky čerstvých/mrazených ríbezlí. Zalejeme druhou polovicou a ešte môžeme pridať ríbezle alebo mätu, prípadne citrónovú kôru alebo iné ovocie podľa chuti.
  4. Dáme vychladiť do mrazničky na pár hodín – minimálne 4, najlepšie celú noc.
  5. Pre čokoholikov malé vylepšenie – po vybratí z foriem môžeme dreňové nanuky poliať roztopenou horkou čokoládou.

PS: Ak by sa vám nedarilo vybrať nanuky z formy po vybratí z mraziaka, tak ich nachvíľu dajte pod teplú tečúcu vodu a potom vám vylezú z formy aj samé 🙂

 

Komentáre