Domáci burger s kuracím mäsom a home-made hranolkami

27.11. 2017 Lenka 891x

Aj domáci burger môže vyzerať lákavo a pritom nebyť vysokokalorický 🙂
Stačí nahradiť nezdravé suroviny ako majonéza, v oleji prepražené hranolky a mäso a pridať kopu zeleniny 🙂

V mojej zdravšej verzii som kuracie mäsko opiekla na grilovacej panvici, pričom som šikovne využila tuk zo slaninky namiesto oleja … namiesto majonézy som použila ako dresing domáce tzatziky a hranolky som piekla na v rúre na pečiacom papieri s kvapkou olivového oleja 🙂 … azda jediným prehreškom je opečená oravská slaninka, ktorej som jednoducho nemohla odolať 🙂

INGREDIENCIE:

  • kuracie mäso
  • soľ, korenie, provensálske bylinky
  • zemiaky
  • olivový olej
  • cesnak, tymián, rozmarín
  • oravská slaninka
  • zelenina podľa chuti
  • tvrdý syr – eidam, ementál
  • žemľe na hamburger

Na domáce tzaziky / dresing potrebujete:

  • nastrúhanú šalátovú uhorku
  • biely jogurt
  • soľ
  • korenie
  • cesnak
  • kôpor

POSTUP:

  1. Zemiačiky ošúpeme, prípadne ak sú nové, tak ich stačí poriadne umyť a nakrájame do tvaru väčších hranoliek. V miske zmiešame trochu olivového oleja, soľ, sušené bylinky – rozmarín, tymián. Do zmesi vložíme zemiakové hranolky a premiešame, aby sa zmes dostala všade. Vysypeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme dochrumkava na 200 stupňov.
  2. Kuracie prsia naporcujeme na rezne, ktoré posolíme a pokoreníme. Na grilovacej panvici si nasucho veľmi rýchlo opečieme žemľu prekorejenú na polovicu, tak aby bola chrumkavá. Slaninku nakrájame na plátky a zrýchla opečieme na grilovacej panvici. Do výpeku vložíme kuracie prsia a zrýchla opečieme – bude to chutiť takmer rovnako ako z grilu.
  3. Zmiešaním ingrediencií na tzatziky si pripravíme dresing, ktorým potrieme vnútorné strany žemľe. Následne položíme plátok zeleného šalátu, plátok syru, upečený steak z kuracích pŕs, upečenú slaninku, zeleninku (paradajku, grilovanú papriku), prípadne môžeme pridať ešte dresing a prikryjeme druhou polovicou upečenej žemľe.
  4. Podávame s hranolkami a dresingom, do ktorého si môžeme namáčať aj hranolky. Je to zdravšie a aj chutnejšie ako tatárska omáčka alebo kupované dresingy.

Dobrú chuť 🙂

 

Komentáre