Kakaovo-malinové DISKO keksíky

19.12. 2020Lenka683x

Keksíková moc nie som, ale pamätám si z detstva, že napríklad také Disko som mala vždy rada 🙂 … najradšej čokoládovo-čokoládové 🙂 Tak som si jedny urobila a že bude z toho vianočný recept a šupla som tam aj malinový džem, že nech to ešte trošku osvieži … veď viete, že čokoláda a maliny sú pre mňa top kombinácia … vždy boli, sú a budú 🙂 … no a tá plnka čokoládová chutí úplne ako tá z Diska, tak akurát krémová a čokoládová 🙂

Tieto keksíky sú jednoduché, nepotrebujete ani nič vaľkať, lebo sa s ním dobre pracuje a stačí si „guličky z cesta“ len roztlačiť prstami a budete mať krásne okrúhle kolieska … lebo ja fakt nerada vaľkám, tak som si vymyslela tento postup 🙂

Keksíky vám vydržia v dóze aj týždeň, aj viac takže ak sa vám ich nechce naraz plniť, tak si ich narobte viac a potom už len naplňte 🙂  Ja som ich robila asi 3x, aby som dosiahla správny pomer, takže sme ich mali viac a tak môžem potvrdiť, že vydržia. Verím, že aj vy si ich obľúbite 🙂

INGREDIENCIE: (26 keksíkov s priemerom 4 cm):

  • Keksy:
  • 100 g masla izbovej teploty
  • 120 g hladkej múky
  • 15 g kakaa (cca. 2 lyžice)
  • 60 g práškového cukru
  • 1 lyžička rumu (voliteľné)

Čokoládová ganache:

  • 90 g horkej čokolády (ideálne viac ako 50 %)
  • 1 lyžička kakaa
  • 65 ml smotany na šľahanie

Malinová redukcia (kľudne môžete použiť namiesto nej aj džem):

  • 50 g malín (ja som použila mrazené)
  • 1 lyžička cukru

POSTUP:

  1. Keksy: Maslo izbovej teploty vyšľaháme s práškovým cukrom (toto je dôležitý krok), maslo sa musí s cukrom krásne spojiť – šľaháme cca. 1-2 minúty ručným šľahačom s hákmi na cesto. Pridáme rum, kakao a postupne po lyžiciach múku a prešľaháme spolu aspoň pol minútky. Vytvorené cesto spracujeme do veľkej guľky a dáme do chladničky aspoň na 1 hodinu. 
  2. Po hodine vyberieme a ušúľame z neho menší valček, potom krájame akoby tučnejšie kolieska, ktoré v rukách vygúľame na malé guľky a už len potom na plechu (vystlaného papierom na pečenie) roztlačíme prstami na koliesko v priemere cca. 4 cm, vyjsť by ich malo cca. 52 ks, z ktorých potom budeme mať po spojení 26 keksíkov. Pečieme vo vyhriatej rúre na 175 stupňov cca. 10 minút. Potom necháme vychladnúť.
  3. Čokoládová ganache: Čokoládu nalámeme na malé kúsky a umiestnime do menšej misky, smotanu dáme zohriať, keď začne vrieť, tak ňou zalejeme čokoládu, pridáme kakao a necháme chvíľu postáť, aby sa čokoláda roztopila, následne čokoládovú zmes premiešame a necháme vychladnúť, kľudne môžete pridať aj na malé kúsky nakrájané oriešky, ak máte radi. Vložíme aspoň na 1-2 hodiny do chladničky.
  4. Malinová redukcia: Maliny zvaríme s cukrom v menšom hrnci na stredne hustú hmotu pripomínajúcu redší džem. Necháme vychladnúť.
  5. A teraz už len spájame, jednu stranu keksíka natrieme malinovým džemom/redukciou a druhú natrieme čokoládovou ganache, spojíme a hotovo. Hotové keksíky môžete ozdobiť čokoládou, ale aj nemusíte 🙂
Komentáre