Môj jahodový džem

13.7. 2020Lenka133x

Priznám sa jahodový džem nepatrí medzi mojich favoritov, teda aspoň ten sladký z obchodov … ale urobiť si doma vlastný z poctivých slovenských jahôd a dochutený podľa mňa je iná káva 🙂 … džemujem už tretí rok a prvé pokusy, kde ide na 2 kilá jahôd kilo cukru neboli vôbec podľa môjho gusta, proste príliš sladké … a tak som si googlila, inšpirovala sa inými blogerkami (najmä mojou obľúbenou Lapetit) a našla som si ideálny pomer presne pre mňa … džem je bez konzervantov, gelfixov, tak akurát sladký a zároveň jemne kyslastý a najmä plný jahodovej chuti … niekto by povedal, že ak tam je málo cukru, tak sa pokazí, ale po skúsenostiach z minulého roku musím povedať, že sa to nepotvrdilo a ešte teraz míňam posledné minuloročné džemíky … samozrejme nie všetkým chutí kyslejší džemík, takže podľa potreby môžeme ubrať citrónovej šťavy a počas varenia pridať cukor, keď ho budete priebežne ochutnávať … ale myslím, že vám bude chutiť aj takto, lebo kyslosťou mi pripomína malinovo-ríbezľový džemík a ten je môj top 🙂

Techniky som vychytala od už spomínanej Lapetit, kedy maceráciou získal džem na intenzívnej jahodovej chuti a farba je naozaj taká krásna červená ako na obrázku, lebo kyselina citrónová krásne napomáha nielen chuti, ale aj farbe a ešte aj prirodzene konzervuje … no proste z jahodového džemu sa stal jeden z mojich obľúbených … ako sa hovorí, ak nevieš nájsť také, aké máš rád, tak si to proste vyrob sám 🙂 … asi preto pečiem aj vlastný chleba 🙂

No a tak dúfam, že zachtuí aj vám alebo sa aspoň inšpirujete a uvidíte, že dobrý džem sa dá urobiť aj s minimom cukru 🙂 … dokonca som mala už aj džem bez cukru, sladený len jablčnou šťavou a chutil úžasne, takže dá sa to 🙂 … ďalší rok skúsim asi úplne takýto bez cukru 🙂

Do zdžemovania priatelia … však leto ešte len prichádza a určite ich bude ešte kopu, aj džemov, aj kombinácii 🙂 … domáce je aj tak najlepšie, nemyslíte? 🙂

INGREDIENCIE: (cca. 10-12 dvojdecových pohárikov)

  • 2 kg očistených jahôd
  • 460 g cukru
  • 2 lyžičky kyseliny citrónovej
  • 10 lyžičiek citrónovej šťavy/limetky alebo podľa chuti
  • Podľa chuti môžete pridať vanilkové lusky alebo lístky mäty, ja som do niektorých pridávala aj bazové šampanské a bazu

Tipy:

  • Vždy macerujte – teda naložte ovocie, zasypte cukrom a nechajte macerovať/lúhovať aspoň 24 hodín – chuť ovocia je intenzívnejšia
  • Džem varte v nižšej nepriľnavej panvici v menších várkach (po cca. 500 g) , džem uvaríte omnoho rýchlejšie a džem si udrží krásnu farbu
  • Používajte namiesto gelfixov a iných zahusťovadiel radšej kyselinu citrónovú, ktorá ktorá konzervuje, udrží farbu džemu a aj príjemne dochutí, dostanete tak čistú chuť ovocia

POSTUP:

  1. Jahody umyjeme, očistíme a nakrájame na štvrtinky, preložíme do veľkej misy a zasypeme cukrom, ak pridávame vanilkové lusky, tak ich pridáme teraz a takisto aj lístky mäty, bazu alebo iné bylinky. Takto pripravené necháme macerovať 24-48 hodín v chladničke, čím dlhšie, tým intenzívnejšie. Cukor sa takmer úplne rozpustí a vytvorí sa rubínovo-červená jahodová šťava.
  2. Po 48 hodinách pridávame kyselinu citrónovú, premiešame a cca. 1/3 nalejeme do nižšej panvice s nepriľnavým povrchom  (džem sa tak uvarí omnoho rýchlejšie, cca. Do hodiny máte džem z 2 kg jahôd) a privedieme k varu, pridáme citrónovú šťavu, prípadne šampanské ak pridávate aj to. Postupne sitkom odoberáme penu a varíme na miernom ohni za občasného miešania, jahody môžeme aj priebežne pučiť vareškou, ak nechceme mať v džeme kúsky jahôd.  Varíme, kým nezískame požadovanú konzistenciu, ja mám radšej redší džem. Prelejeme do fľaštičiek a takisto pripravíme aj zvyšok džemu. 
Komentáre