V živote sú veci, ktoré proste milujeme odjakživa, vždy tu boli, sú a budú, lebo ich tam proste chceme a nevieme si predstaviť bez nich fungovať … a potom zas prídu veci, ľudia, činnosti, ku ktorým sa proste musíme dopracovať alebo istým spôsobom na ne vyzrieť … a takéto niečo sa mi stáva veľmi často aj v kuchyni … od istého momentu začnem často používať jednu a tú istú surovinu, lebo si jej chuť proste zamilujem … a presne takto sa dopracovala cvikla na jedno z popredných miest v mojom jedálničku 🙂 … najskôr cez cviklové hranolky, potom cviklové rizoto, cviklovú pomazánku a nakoniec v mojom živote pristáli cviklové placky … a poviem vám môj život už nikdy nebude ako predtým 🙂 … prvýkrát to bolo na grilovačke u kamarátov, síce také trošku netradičné chute, ale aj tak nám veľmi zachutili … o týždeň neskôr som sa o svoje vlastné pokúsila doma, chcelo to vychytať pomery a gramáže, aby sa podarili aj vám a zamilovali ste si ich aj vy 🙂
A v čom sú lepšie ako klasické zemiakové? Vďaka cvikle majú kopu benefitov, medzi inými aj obsah vitamínu C, vápnika a železa a keďže som nepoužila na zahustenie múku, ale len ovsené vločky, tak sú aj zdravšie pre naše trávenie … priznám sa skúšala som ich piecť aj v rúre, ale upečené na oleji mi jednoducho chutili viac … však tak nemusíme sa zase hrať, že musia byť úplne najzdravšie 🙂
A čo k nim?
Nám chutia aj len tak so smotanovým dresingom a čerstvou zeleninou, ale vy ich môžete podávať aj k mäskovému soté na štýl važeckej pochúťky alebo k tradičnej fazuľovej hustej polievočke … možností je veľa 🙂
Namotala som na cviklu aj vás? Nabudúce skúsime inú moju obľúbené zeleninu – cícer 🙂
INGREDIENCIE: (na cca. 10 placiek)
POSTUP: