Lahodné cviklové placky

8.6. 2020Lenka954x

V živote sú veci, ktoré proste milujeme odjakživa, vždy tu boli, sú a budú, lebo ich tam proste chceme a nevieme si predstaviť bez nich fungovať … a potom zas prídu veci, ľudia, činnosti, ku ktorým sa proste musíme dopracovať alebo istým spôsobom na ne vyzrieť … a takéto niečo sa mi stáva veľmi často aj v kuchyni … od istého momentu začnem často používať jednu a tú istú surovinu, lebo si jej chuť proste zamilujem … a  presne takto sa dopracovala cvikla na jedno z popredných miest v mojom jedálničku 🙂 … najskôr cez cviklové hranolky, potom cviklové rizoto, cviklovú pomazánku a nakoniec v mojom živote pristáli cviklové placky … a poviem vám môj život už nikdy nebude ako predtým 🙂 … prvýkrát to bolo na grilovačke u kamarátov, síce také trošku netradičné chute, ale aj tak nám veľmi zachutili … o týždeň neskôr som sa o svoje vlastné pokúsila doma, chcelo to vychytať pomery a gramáže, aby sa podarili aj vám a zamilovali ste si ich aj vy 🙂

A v čom sú lepšie ako klasické zemiakové? Vďaka cvikle majú kopu benefitov, medzi inými aj obsah vitamínu C, vápnika a železa a keďže som nepoužila na zahustenie múku, ale len ovsené vločky, tak sú aj zdravšie pre naše trávenie … priznám sa skúšala som ich piecť aj v rúre, ale upečené na oleji mi jednoducho chutili viac … však tak nemusíme sa zase hrať, že musia byť úplne najzdravšie 🙂

A čo k nim?

Nám chutia aj len tak so smotanovým dresingom a čerstvou zeleninou, ale vy ich môžete podávať aj k mäskovému soté na štýl važeckej pochúťky alebo k tradičnej fazuľovej hustej polievočke … možností je veľa 🙂

Namotala som na cviklu aj vás? Nabudúce skúsime inú moju obľúbené zeleninu – cícer 🙂

INGREDIENCIE: (na cca. 10 placiek)

  • 300 g surovej cvikle
  • 2 strúčiky cesnaku
  • polovica cibule – cca. 50 g
  • 1 vajíčko
  • 2 lyžice pomletých ovsených vločiek
  • majoránka
  • soľ
  • korenie
  • tymián, petržlenová vňať alebo iné bylinky

POSTUP:

  1. Cviklu ošúpeme, nakrájame na väčšie kusy a uvaríme vo vode domäkka. Ja používam tlakový hrniec a trvá to cca. 10 minút. Po uvarení ju necháme vychladnúť (Aby vychladla čo najskôr, mám na to malý trik – vylejeme z hrnca vodu a cviklu zalejeme studenou vodou a opakujeme ešte raz, vychladne omnoho rýchlejšie a za 5-10 minút je studená). Nakoniec ju len nastrúhame na strúhadle na syr, stačí na tej širšej strane, čiže nie úplne najemno.
  2. K cvikle primiešame nadrobno nasekanú cibuľu (ja ju strúham na strúhadle úplne najemno, lebo neľúbim keď sú v jedle kúsky cibule ), pretlačený cesnak, bylinky, soľ, korenie, na zahustenie pomleté ovsené vločky a nakoniec vajíčko.
  3. Na rozpálenom oleji pečieme placky najskôr z jednej strany, potom otočíme. Podávame s čím len chceme – posypané syrom, s mäskovým soté alebo so smotanovým dipom a zeleninovým šalátom ako ja 
Komentáre