Losos po toskánsky

1.2. 2019 Lenka 897x

Hovorí sa, že rybky by sme mali papať aspoň tak často ako mäsko … priznám sa, že pred pár rokmi som ryby nepapala takmer vôbec, možno preto, že sa mi zdala ich chuť moc nevýrazná a jednoduchá … akosi som mala pocit, že mi nejdú dole krkom a pripadali mi tak trochu monotónne … vždy sme pripravovali rybu buď ako filé na masielku, vyprážaného kapra alebo pečenú v rúre s kolieskami citrónu … niežeby neboli dobré, ale vždy som vedela, že tam musí byť niečo viac a že to ide aj zaujímavejšie 🙂 … potom som však raz ochutnala perfektne pripraveného lososa v jednej reštaurácii pri dedinke Záskalí kúsok od Liberca v Čechách a odvtedy som akosi zmenila názor 🙂 … bola úplne jednoduchá, tiež na masielku, ale krásne šťavňatá a skvele dochutená bylinkami … a tak som im zas prišla na chuť a experimentovala doma sama … zväčša k rybkám robím klasickú citrónovú omáčku, lebo ja rada všetko namáčam 🙂 … vtedy si prídem tak trochu ako niekde pri mori a pôsobí to na mňa stredomorsky 🙂 … no a určite nie som sama komu omáčka krásne ozvláštni akúkoľvek rybku … už pár ľudí si pýtalo recept na tú moju citrónovú, lebo mali chuť na rybku tak trochu inak 🙂

No ale to som trochu odbočila 🙂 … trošku som googlila ako urobiť lososoa a niekde na mňa vybehli také tie rýchle receptové videjká a to ma inšpirovalo k tomuto receptu … aj na zahraničných stránkach nájdete kopu podobných receptov … tento môj sa dá urobiť v rôznych variáciách, pričom základom je vždy kvalitná rybka (losos, pstruh lososovitý, zubáč, treska), smotana, paradajky a potom už môžete pridávať akúkoľvek zeleninku 🙂 … tento konkrétny má nádych Toskánska a preto som si ho zamilovala, však kto by nemiloval taliansku kuchyňu 🙂 … je naozaj rýchly, doslova v jednom hrnci, plný zeleniny a garantujem, že ho budete milovať 🙂 … ktovie, možno vám zachutí tak ako mne a rybku na klasický spôsobo už nebudete ani pripravovať 🙂 … aspoň v to dúfam :-DDD

Niekedy neskôr určite prihodím aj recept na moju citrónovú omáčku, keďže aj tá žne úspechy 🙂 …  ale to sa skúsim pohrať aj s prílohou, aby bol ešte zaujímavejší 🙂

Budem rada, ak mi dáte vedieť ako vám chutil, prípadne čo vám ešte chýba 🙂

INGREDIENCIE (pre 3 osoby):

  • 3 filety z lososa alebo inej rybky, ja mám rada aj pstruha lososovitého, vynikajúci môže byť aj zubáč
  • soľ, korenie
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 lyžica masla
  • 10 cherry paradajok
  • 2 hrste čerstvého špenátu
  • aspoň 200-250 ml šľahačkovej smotany (min. 31%) – záleží od toho koľko omáčky chcete
  • petržlenová vňať, bazalka alebo iné bylinky podľa chuti
  • tvrdý syr – eidam, parmezán
  • citrón

POSTUP:

  1. Lososa/pstruha lososovitého osolíte, okoreníte a opečieme najskôr šupkou dolu na olivovom oleji, po pár minútach ho otočíte a opečieme aj z druhej strany. Lososa vyberieme a odložíme bokom.
  2. Na panvicu, kde sa piekol losos pridáme asi lyžicu masla, pretlačený cesnak a na polovice nakrájané cherry paradajky, osolíme, primiešame asi 2 hrste baby špenátu, chvíľku osmahneme a zalejeme šľahačkovou smotanou. Keď nám šľahačková smotana vrie, pridáme nastrúhaný tvrdý syr, petržlenovú vňať a bazalku. Omáčka nám po pridaní syra trošku zhustne, nakoniec ju dochutíme citrónom alebo podľa chuti.
  3. Do omáčky pridáme naspäť opečeného lososa a chvíľku zahrejeme. Vypneme a podávame s ľubovoľnou prílohou – ja obľubujem pečené zemiačiky alebo grilovanú zeleninku.

Dobrú chuť 🙂

Komentáre