Čokoládová bezlepková kráska

12.2. 2019 Lenka 1277x

Z môjho minulotýždňového záväzku – viac piecť moje milované torty – vzišla táto bezlepková čoko kráska 🙂 … prečo tentokrát bezlepková? Lebo v kategórii „bezlepkové“ mám málo receptov 😀 😀 😀  … ale teraz vážne, čoraz viac stretávam ľudí, ktorí buď dobrovoľne alebo nedobrovoľne obmedzujú lepok alebo múku ako takú … ja som to takisto skúšala a jedla múčne jedlá, kde rátam aj pečivo len 2 x do týždňa a akosi som bez múky nedokázala fungovať … no ale však keď existujú aj zdraviu prospešnejšie bezlepkové náhrady, tak prečo by som ich neskúsila … doma mám zásoby ryžovej, kukuričnej, mandľovej, lieskovo-orieškovej a ďalších a veľmi som si ich obľúbila … pekne ozvláštnili moju kuchyňu a stále im hľadám využitie … už dlhšie sa chystám na pohánkovú, kokosová mi moc síce nesedela, ale možno jej ešte dám šancu 🙂

No a tak, že idem skúsiť moju obľúbenú variantu čokoládovej torty v bezlepkovej verzii … po poslednom katastrofálnom pokuse o korpus s použitím len lieskovo-orieškovej múky, ktorý po upečení bol mierne povedané „tuhý“, v menej lichotivom tvrdý takmer ako skala Ja nakoniec skončil v pohárikovom dezerte a to len preto, aby som nemala výčitky svedomia, keďže táto múka nepatrí zrovna medzi najlacnejšie 🙂 … tak napriek tomuto všetkému môj mandľový korpusík vyšiel úplne na výbornú 🙂 … a to až tak, že nepotrebuje ďalší update a môže ísť rovno na blog 🙂 … korpus je naozaj jemnučký, vďaka bielkam nadýchaný a pritom príjemne šťavnatý … jemne kyslasté ovocie a ľahučký čoko krém úplne bez cukru (ak nerátame tú v čokoláde) je už len sladkou bodkou a skvele dopĺňa túto bezlepkovú krásu … no láska na prvé ochutnanie 🙂 … jediné, čo mi doma ohundrali, že nie je väčšia a že museli čakať, kým ju nafotím 😀 … skúšala som totiž nový statív a keďže som chcela zachytiť padanie kakaového prášku na fotke, tak bola aj hodne pokakaovaná (teda to je ale čudné slovo :-), však som to musela skúsiť viackrát, kým sa mi to podarilo takto pekne zachytiť … teda pekne v rámci mojich možností 🙂

No čo vy na to? Skúsite? Nechcem tu strašiť s Valentínom, lebo ho tiež ako sviatok neuznávam, ale ak už chcete niečo darovať svojej polovičke, tak namiesto presladených bonboniér komerčných značiek radšej skúste radšej niečo svojej láske upiecť … ja sladkosti zásadne nekupujem, radšej si niečo upečiem a moji blízki to vždy ocenia omnoho viac 🙂 … krásny večer ešte prajem 🙂

 

INGREDIENCIE:

Korpus: (priemer 18 cm, robila som iba jeden korpus, ktorý som prerezala na polovicu)

  • 3 žĺtka
  • 5 bielok
  • soľ
  • 85 g kryštálového cukru
  • 1 lyžička vanilkového cukru
  • 90 g mandľovej múky
  • 2 lyžice holandského kakaa
  • 2 lyžičky vínneho kameňa (môžete použiť prášok do pečiva)
  • 2 lyžice mlieka

Ovocná redukcia:

  • 100 lesného ovocia (použila som mrazené)
  • 20 g kryštálového cukru

Krém:

  • 120 g horkej čokolády – použila som kombináciu 40, 54 a 70%nej, odporúčam použiť minimálne 50%-nú horkú čokoládu
  • 200 ml šľahačkovej smotany (min. 33%)
  • 160 g mascarpone
  • 40 g tvarohu (kľudne nahraďte mascarpone)

POSTUP:

  1. Bielka vyšľaháme so štipkou soli dotuha. Žĺtka vyšľaháme do penista s kryštálovým a vanilkovým cukrom, na záver primiešame mlieko. Sypké suroviny (múku, vínny kameň a kakao) premiešame a preosejeme cez sitko. Do žĺtkovej zmesi postupne prisypávame sypkú zmes a miešame. Na koniec jemne primiešame vyšľahané bielka. Ak sa vám ťažko vmiešava múčna zmes, tak ju kľudne pridávajte nastriedačku s vyšľahanými bielkami. Hotovú zmes prelejeme do formy vystlanej papierom na pečenie a vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Pečieme 30 minút. Ako test, či je torta upečená môžete pichnúť do torty kovovú špilku a ak je čisté, tak je torta upečená. Po upečení necháme vychladnúť. Mierne vychladnutý korpus prerežeme, ja som použila starú známu niť, ktorou som dosiahla rovnomerné prekrojenie na 2 kusy.
  2. Kým sa pečie torta môžete si pripraviť ovocnú redukciu, ktorou budeme potierať tortu, aby bola krásne šťavnatá. Do menšieho hrnca vložíme lesné ovocie (nemusíte rozmrazovať, ak používate mrazené) a cukor a zvaríme to spolu na konzistenciu podobnú lekváru. Trvá to max. 10 minút.
  3. Krém: Čokoládu roztopíme nad parou alebo akokoľvek vám to vyhovuje. Šľahačkovú smotanu vyšľaháme do takmer tuha, pridáme mascarpone a tvaroh a prešľaháme do tuha. Nakoniec prilejeme jemne vychladnutú čokoládu a ešte raz spolu prešľaháme, aby sa čokoláda dostala všade. Krém odložíme do chladničky, kým nám vychladne korpus (nie je to podmienkou, ale nanáša sa potom lepšie).
  4. Prvú polovicu korpusu natrieme ovocnou redukciou a polovicou krému. Prikryjeme druhou polovicou korpusu a jemne otrieme tortu z každej strany. Nakoniec si zvyšný krém vložíme do zdobiaceho vrecka a obyčajnou zdobiacou špičkou vytvoríme postupne malé kopčeky vedľa seba (asi viete, čo tým myslím … inak to asi neviem opísať :-)). Ak nemáte chuť nemusíte zdobiť cukrárskou špičkou, ale kľudne môžete len natrieť krémom a dozdobiť čerstvým ovocím alebo len podľa vlastnej chuti. Necháme stuhnúť aspoň 2-3 hodiny a na záver posypeme kakaom, vyzerá to veľmi elegantne a dodá to tortičke ešte čokoládovejšiu príchuť a zamatový nádych 🙂

Komentáre