Lahodný krémový cheesecake s malinovou polevou

4.12. 2017 Lenka 1320x

Zbožňujete cheesecake tak ako ja? Veď prečo aj nie, takmer žiadna múka, čistá chuť syra a tá krémová chuť 🙂 … a aby som nezabudla, jednoduchá príprava  … nemusíte byť žiadna cukrárka a chutný dezert je na stole 🙂

Vedeli ste, že cheesecaky sú typicky americký dezert a najlepšie cukrárne-reštaurácie, kde ich predávajú, tzv. Cheesecake factory majú na každom rohu? … my sme jednu z nich objavili až posledný týždeň našej dovolenky v Amerike, ale ten cheesecake stál fakt zato … mali ich hádam v 30 rôznych príchutiach a ľudia nane stáli v dlhých šórach  … ani sa im nečudujem … môj bol kokosovo-čokoládový, neskutočne krémový, no proste úžasný … asi to bolo to najlepšie čo som v Amerika jedla 🙂

Ja som si ho trošku upravila na slovenský spôsob a osviežila malinami, aby som ho trošku odľahčila a myslím, že sa fakt podaril … stačí vyskúšať 🙂

INGREDIENCIE:

Korpus:

  • 200 g sušienok
  • 110 g masla

Plnka:

  • 350 g mascarpone
  • 280 g krémového syra
  • 270 g jemného tvarohu (môžete nahradiť aj hocijakým krémovým syrom)
  • 200 g kryštálového cukru
  • 70-80 ml šlahačkovej smotany
  • 5 vajíčok
  • citrónová kôra z jedného citrónu, prípadne citrónová šťava

Malinová poleva:

  • 150 g malín (ja som použila čerstvé), môžete použiť aj mrazené a čím viac malín, tým lepšie J
  • 1,5 lyžice trstinového cukru
  • 1 lyžička agaru (prírodná želatína z morskej riasy)

Smotanová poleva:

  • Pár lyžičiek kyslej smotany a trošku cukru, aby bola smotana redšia.

POSTUP:

  1. Keksy si rozdrvíme a zmiešame s roztopeným maslom na hustú kašu, ktorú nasypeme do torty na pečenie vystlanej papierom na pečenie a vymastenej maslom. Keksy na spodu a boku formy „uťapkáme“ a odložíme do chladničky, kým si urobíme plnku.
  2. Mascarpone, syr, tvaroh a cukor vymiešame/vyšlaháme. Pridáme jedno po druhom všetky vajíčka, ale pridávame ich postupne asi po minútke. Na konci prilejeme smotanu a pridáme citrónovú kôru, šľaháme na najnižšom výkone.
  3. Pripravenú zmes nalejeme na popučené keksíky a vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov.
  4. Po 15 minútach znížime teplotu na 120 stupňov a pečieme v elektrickej rúre asi 90 minút až kým nie je korpus pevný, ale uprostred trošku mľandravý.
  5. Po upečení ho ešte necháme v otvorenej rúre asi 20 minút. Aby cheesecake nepopukal, kým bude chladnúť, tak ešte kým je teplý prejdeme nožom okolo cheesecaku.
  6. Po vychladnutí si pripravíme malinovú polevu tak, že dáme do malého hrnca maliny a cukor. Celý čas miešame a počkáme, kým sa nevytvorí mierne-tekutá malinová poleva. Na zahustenie pridáme prírodnú želatínu-agar rozpustenú v troche vody, alebo inú želatínu a počkáme, kým zhustne.
  7. Keď je malinová poleva hotová, tak ju vylejeme na cheesecake a dáme chladiť do chladničky.
  8. Ja som na ozdobenie použila ešte smotanovú polevu. Polevu som si dala do injekčnej striekačky a urobila malé biele bodky v tvare špirály, ktoré som potom jedným ťahom spojila s použitím hrotu injekčnej striekačky. Môžete použiť aj špilku alebo špáradlo.
  9. Nechala som chladiť celú noc a potom príde tá najlepšia vec – OCHUTNÁVANIE 🙂

Malý trik: Pri pečení si dajte pod tortovú formu pekáč, na ktorý bude kvapkať voda, ktorá sa bude odparovať.

Komentáre