Keď ja tak milujem protiklady … a v pečení to platí dvojnásobne … sladké a kyslé – kokos a citrón … úžasná kombinácia … tentokrát skrytá v bábovke 🙂 … Bábovka je síce typicky nedeľný koláčik, ale komu by sa chcelo čakať až na nedeľu, treba si ju pripraviť kedykoľvek na ňu dostanete chuť 🙂 … a ak zvýši aj na raňajky, tak to úplne milujem … nie je nič lepšie ako dať si sladké raňajky, ktoré si vôbec nemusíte pripravovať, iba si odkrojíte kúsoček bábovky a krásny deň môže začať 🙂

INGREDIENCIE:
Lemon curd:
- 4 žĺžky
- 70 g trstinového cukru
- 70 ml citrónovej šťavy (2 citróny)
- 50 g masla
- kôra z 2 citrónov
Bábovka:
- 4 vajíčka
- 200 g práškového cukru
- 200 g hladkej múky
- 50 g strúhaného kokosu
- 100 ml kokosového mlieka
- 100 ml vlažnej vody
- 100 ml rozpusteného kokosového oleja
- 1 prášok do pečiva
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- štipka soli
POSTUP:
- Lemon curd pripravíme tak, že všetky suroviny dáme do sklenenej misky a miešame nad parou, až kým nezhustne na požadovanú hustotu – približne ako lekvár. Necháme chladnúť.
- Bielky vyšľaháme so štipkou soli do hustej peny.
- Žltky vyšľaháme s cukrom do peny, potom pridáme kokosové mlieko, olej, vlažnú vodu a vanilkový extrakt a chvíľku prešľaháme.
- Múku preosejeme, pridáme k nej strúhaný kokos a prášok do pečiva.
- Do žĺtkovej hmoty prisypeme múčnu zmes a chvíľku prešľaháme, aby sa nám suroviny spojili.
- Na koniec jemne primiešame sneh z bielkov, tak aby sme sneh nerozbili.
- Asi polovicu hmoty vylejeme do bábovkovej formy, potom po celom obvode do stredu lyžičkou nanesieme asi jednu tretinu lemon curd.
- Zalejeme to polovicou zvyšnej bábovkovej hmoty a pridáme druhú tretinu lemon curd.
- Zalejeme zvyškom bábovkovej hmoty a zahladíme. Dáme piecť na 190 stupňov – prvých 15 minút a potom ďalších 20-25 minút na 180 stupňov.
- Po vychladnutí bábovku potrieme zvyškom lemon curd, posypeme kokosovými lupienkami a môžeme si maškrtiť 🙂
Vďaka zapracovaniu lemon curd do cesta, budú v bábovke po celom obvode malé vrstvičky lemon curd, ktoré napriek upečeniu zostanú krásne tekuté a tak s každým sústom vás čaká citrónové prekvapenie 🙂
