Kokosová bábovka plnená citrónovým Lemon curd

7.12. 2017 Lenka 495x

Keď ja tak milujem protiklady … a v pečení to platí dvojnásobne … sladké a kyslé – kokos a citrón … úžasná kombinácia … tentokrát skrytá v bábovke 🙂 … Bábovka je síce typicky nedeľný koláčik, ale komu by sa chcelo čakať až na nedeľu, treba si ju pripraviť kedykoľvek na ňu dostanete chuť 🙂 … a ak zvýši aj na raňajky, tak to úplne milujem … nie je nič lepšie ako dať si sladké raňajky, ktoré si vôbec nemusíte pripravovať, iba si odkrojíte kúsoček bábovky a krásny deň môže začať 🙂

INGREDIENCIE:

Lemon curd:

  • 4 žĺžky
  • 70 g trstinového cukru
  • 70 ml citrónovej šťavy (2 citróny)
  • 50 g masla
  • kôra z 2 citrónov

Bábovka:

  • 4 vajíčka
  • 200 g práškového cukru
  • 200 g hladkej múky
  • 50 g strúhaného kokosu
  • 100 ml kokosového mlieka
  • 100 ml vlažnej vody
  • 100 ml rozpusteného kokosového oleja
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • štipka soli

POSTUP:

  1. Lemon curd pripravíme tak, že všetky suroviny dáme do sklenenej misky a miešame nad parou, až kým nezhustne na požadovanú hustotu – približne ako lekvár. Necháme chladnúť.
  2. Bielky vyšľaháme so štipkou soli do hustej peny.
  3. Žltky vyšľaháme s cukrom do peny, potom pridáme kokosové mlieko, olej, vlažnú vodu a vanilkový extrakt a chvíľku prešľaháme.
  4. Múku preosejeme, pridáme k nej strúhaný kokos a prášok do pečiva.
  5. Do žĺtkovej hmoty prisypeme múčnu zmes a chvíľku prešľaháme, aby sa nám suroviny spojili.
  6. Na koniec jemne primiešame sneh z bielkov, tak aby sme sneh nerozbili.
  7. Asi polovicu hmoty vylejeme do bábovkovej formy, potom po celom obvode do stredu lyžičkou nanesieme asi jednu tretinu lemon curd.
  8. Zalejeme to polovicou zvyšnej bábovkovej hmoty a pridáme druhú tretinu lemon curd.
  9. Zalejeme zvyškom bábovkovej hmoty a zahladíme. Dáme piecť na 190 stupňov – prvých 15 minút a potom ďalších 20-25 minút na 180 stupňov.
  10. Po vychladnutí bábovku potrieme zvyškom lemon curd, posypeme kokosovými lupienkami a môžeme si maškrtiť 🙂

Vďaka zapracovaniu lemon curd do cesta, budú v bábovke po celom obvode malé vrstvičky lemon curd, ktoré napriek upečeniu zostanú krásne tekuté a tak s každým sústom vás čaká citrónové prekvapenie 🙂

Komentáre