Jablkové mini veterníky

13.10. 2020Lenka2500x

Jabĺčková sezóna ma prinútila urobiť si aj nejaký ten jablkový dezert, ale v takej tej mojej verzii … nie však klasický múčny jablčník, lebo vy viete, že nie som až tak na tradičné koláče, ale skôr tie slávnostnejšie verzie v podobe zákuskov a tort … ale nemusíte sa báť, zvládnete ich aj keď nie ste extra skúsení cukrári … však ani ja nie som a zvládla som ich 🙂 … Nepotrebujete ani žiadne zdobiace špičky, stačí vám aj obyčajná lyžica a chuť do pečenia 🙂

Tieto veterníky sú výnimočné v tom, že namiesto pudingovej plnky v nich nájdete skaramelizované jabĺčka, ktoré im dodávajú úžasnú šťavnatosť a nový rozmer … ich kyslosť podčiarkne jemný medový mascarpone krém a chuť dotvára čokoládová poleva, ktorá im dodáva eleganciu a skvelú chuť … no pre mňa nebíčko v papuľke 🙂 … a nielen preto, že sa to tak hovorí, ale preto, že tak naozaj chutia 🙂

Len čo zo zvyšnými jabĺčkami? 🙂  Asi bude predsa aj nejaký ten rýchlo jablkový koláčik 🙂

INGREDIENCIE:

Veterníky (cca. 10-12 ks):

  • 1 vajíčko
  • 50 ml vody
  • Soľ
  • 25 g masla
  • 35 g hladkej múky

Krém:

  • 150 g mascarpone
  • 80 ml smotany na šľahanie
  • 2 lyžičky medu (môžete nahradiť aj iným sladidlom)
  • 3 lyžičky vanilkového cukru

Jablkovo-karamelová plnka:

  • 1 lyžica masla
  • 2 lyžice cukru
  • 2 jablká

Ostatné:

  • Nasekané orechy (mandle, lieskovce, vlašské alebo aké máte radi)

Poleva:

  • 30 g horkej čokolády
  • 1 lyžička kokosového oleja alebo masla

POSTUP:

  1. Pripravíme si odpaľované cesto: V menšom hrnci privedieme k varu maslo s vodou a soľou, keď začne vrieť prisypeme múku, premiešame a odpaľujeme, čo znamená, že voda sa bude postupne odparovať, trvá to asi 2-3 minúty. Zmes miešame, až kým sa neoddeľuje od stien, hneď vypneme a necháme chvíľku vychladnúť. Do mierne vychladnutého cesta primiešavame vajíčko – môžeme aj mixérom – lepšie sa tak prepoja jednotlivé suroviny. Na plech vystlaný papierom na pečenie robíme lyžičkou malé kôpky z cesta – malo by vám vyjsť asi 10-12 ks malých kôpok. Plech vložíme do rúry vyhriatej na 200-210 stupňov a pečieme asi 15-20 minút. Po 10 minútach môžete stiahnuť rúru na 180 stupňov. Rúru prvých 10 minút neotvárame, aby sa  veterníčky mohli krásne nafúknuť. Po vybratí z rúry ich necháme vychladnúť.
  2. Jablková plnka: Jablká ošúpeme a nastrúhame nahrubo na strúhadle na syr. Do menšej panvice dáme rozpustiť maslo, prisypeme cukor a necháme chvíľu prehriať spolu, pridáme jabĺčka a miešame, kým sa všetok cukor nerozpustí a neobalí všetky jabĺčka a vytvorí sa akoby jemný karamel, ktoré krásne ochutí jablká. Vypneme a necháme vychladnúť.
  3. Mascarpone krém: Smotanu vyšľaháme do polotuha, pridáme mascarpone a šľaháme na nižších otáčkach do tuha, nakoniec pridáme už len cukor a med.
  4. Vychladnuté veterníky prerežeme na polovicu. Na spodnú polovicu navrstvíme jablkovú plnku, ktorú bohato prikryjeme mascarpone krémom a posypeme nasucho opečenými najemno nakrájanými orieškami a už len prikryjeme vrchným klobúčikom. Preložíme do chladničky, necháme stuhnúť aspoň na hodinu a polievame rozpustenou čokoládou a ozdobíme znova orieškami alebo podľa vlastnej fantázie 🙂
Komentáre