Šťavnaté morčacie placky

2.11. 2020Lenka161x

Síce na blogu nemám moc klasických obedových receptov (teda až na cestoviny :-)), tak myslím, že je najvyšší čas začať zdieľať s vami aj moje obľúbené „obedové“ recepty … také ničím špeciálne, proste klasické obedy, ktoré síce nie sú vrcholom kulinárskeho umenia, ale radi si ich pripravíte napr. v nedeľu alebo aj cez týždeň, lebo väčšinu ingrediencií máte určite doma a chutia aj deťom … a zároveň úprimne chápem, že tak ako mne, aj vám už asi počas týchto lockdownov dochádzajú nápady na to, čo variť … veď tiež mám pocit, že stále varím to isté, lebo ma iné veci akosi nenapadajú, pokým sa tiež niekde neinšpirujem 🙂 … takže ak máte nejaké tipy, kľudne mi posielajte aj do správy, rada skúsim niečo nové 🙂

INGREDIENCIE:

  • cca. 500-550 g morčacích pŕs
  • ½ cukety
  • 2 vajíčka
  • Zaváraná kápia (môžete aj vynechať alebo dať čerstvú) – cca. 3 plátky nakrájané na malé kúsky
  • 2 lyžice pomletých ovsených vločiek
  • 1,5 lyžičky horčice
  • 1,5 lyžičky sójovej omáčky sladkej
  • ½ lyžičky červenej mletej papriky
  • Soľ, korenie, sušený medvedí cesnak alebo iné bylinky (napr. petržlenová vňať)

POSTUP:

  1. Morčacie kúsky nakrájame na malé úzke plátky (max. 3 cm dlhé), ktoré preložíme do väčšej misy.
  2. Cuketu nastrúhame nahrubo, posolíme a necháme odstáť cca. 10-15 minút, aby pustila šťavu. Po 15 minútach cuketu vyžmýkame a tým ju zbavíme prebytočnej vody. 
  3. Cuketu pridáme k mäsu, spolu s ostatnými surovinami a koreninami okrem vajíčok a ovsených vločiek a premiešame, prípadne dochutíme.
  4. Nakoniec pridáme vajíčka, zahustíme vločkami a premiešame. Takto to môžeme skladovať aj do druhého dňa v chladničke.
  5. Na panvici rozohrejeme olej, lyžicou naberáme mäsovú zmes a na panvici vytvarujeme placky (ako keď robíte klasické zemiakové placky) a pečieme najskôr z jednej, potom z druhej strany. Podávame so zeleninovým šalátom, zemiakovou kašou alebo čímkoľvek, čo máte radi 🙂
Komentáre