Jahodová galetka s mascarpone

11.3. 2018 Lenka 1432x

Galetky ma odjakživa fascinovali … kombinácia šťavnatého ovocia a chrumkavého maslového cesta je proste neodolateľná … a sú tak neuveriteľne fotogenické 🙂 … dajú sa robiť nasladko, aj naslano a sú záchranou aj keď sa vám ohlási nečakaná návšteva, lebo s nimi nie je veľa roboty … čo viac si od koláča priať? Asi nič, má všetko čo má správny koláč mať … teda možno pre mňa ako milovníčku čokolády, tam čokoláda chýba, ale tak nemôžem ju zas pchať všade 🙂

Keďže ja milujem kontrasty a všetky výrazné farby, tak som trpezlivo čakala, kým jahôdky v obchodoch budú aspoň trošku červenšie a sladšie … a konečne som sa dočkala, takže som si pripravila jahodovú galetku presne podľa mojich vizuálnych aj chuťových predstáv 🙂 … zvolila som kombináciu s mascarpone, nech je to ešte väčšia mňamka a tak je tento nový recept na svete 🙂

Verím, že si ho zamilujete tak ako ja 🙂

INGREDIENCIE: (na 1 veľkú galetku)

Cesto:

  • 1 pohár hl. múky (asi 125 g)
  • 0,5 pohára hladkej špaldovej múky (asi 50 g)
  • 1 pohár masla (asi 120 g) nakrájaného na malé kocky
  • 2 lyžičky kryštálového cukru
  • štipka soli
  • 7-8 lyžíc ľadovej vody

Jahodová plnka:

  • Čerstvé jahody – asi 8 ks veľkých jahôd
  • 1 lyžica práškového cukru
  • 1 lyžica zlatého klasu
  • 2 lyžičky citrónovej šťavy

Mascarpone plnka:

  • 115 g mascarpone
  • 1 žĺtko
  • 2 lyžičky práškového cukru
  • 2 lyžičky citrónovej šťavy

bielko na potretie

POSTUP:

  1. Všetky suroviny na cesto (okrem vody) rukou zmiešame, postupne pridávame po lyžiciach vodu, je dobré keď cesto nie je vymiešané dohladka a zostanú tam aj kúsky masla. Z cesta vyformujeme guľu, vložíme do potravinovej fólie a dáme stuhnúť do chladničky na 2 hodiny.
  2. Po 2 hodinách vyvaľkáme cesto do tvaru kruhu (môžeme si ho vaľkať rovno na papier na pečenie, aby sa nám ľahko prenášalo na plech), tak aby bolo 0,5-1 cm široké.
  3. Medzitým si nakrájame jahody, pridáme práškový cukor, zlatý klas a citrónovú šťavu, všetko spolu zmiešame a necháme asi 5 minút odstáť.
  4. V inej miske zmiešame plnku na mascarpone.
  5. Na vyvaľkané cesto natrieme mascarpone plnku, ale nie úplne do kraja – necháme asi 7-cm okraj cesta voľný, aby sme ho potom mohli ohnúť do vnútra. Následne na mascarpone poukladáme jahody a zalejeme šťavou, v ktorej boli jahody.
  6. Kraje potrieme vyšľahaným bielkom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 175 stupňov. Pečieme asi 25 minút, kým nie sú okraje krásne zlatisté, môžete aj menej, resp. záleží od typu rúry.
  7. Necháme chvíľu vychladnúť a papáme 🙂

Ak milujete jahody, tak jednoznačne musíte vyskúšať aj nadýchané lievance s jahodami. Recept nájdete tu: Rýchle nadýchané lievance.

Inšpiráciou k receptu bol recept na jahodovú galetku s ringlotami z knihy Príbehy z kuchyne.

 

Komentáre