Jemnučké americké wafle

21.3. 2018 Lenka 1161x

Viete čo, milujem wafle 🙂 … nebudem to tajiť, trvá to už takmer 6 rokov, čo som si ich zamilovala … stalo sa to náhle a nečakane na dovolenke v USA … už v New Yorku keď som ich prvýkrát ochutnala, také pravé, zvnútra mäkkučké a zvonku chrumkavé, s kopou ovocia, šľahačkou navrchu a poliate javorovým sirupom, už vtedy som vedela, že to nebude len taká náhodná známosť … a tak som ich skúsila aj v Las Vegas s čerstvými jahodami a moja závislosť sa stupňovala … stále som si však hovorila, že je to moc rýchlo a že sa z toho možno dostanem, no a potom prišiel zlom – Havajské ostrovy – rozkošná prímorská reštaurácia priamo pri našom hoteli, kde som im definitívne podľahla … už som sa tomu ani nesnažila brániť, ani si navrávať, že je to len také chvíľkové poblúznenie, proste som do toho vhupla rovnými nohami a každé ráno celý týždeň čo sme tam boli som ich musela mať 🙂 … toľko v skratke začiatky môjho pevného vzťahu s pravými americkými waflami 🙂 … nemyslite si však, že nejako veľmi obľubujem americkú kuchyňu, práveže presný opak, ale tie wafle sú proste klenot ich gastronómie … zvyknú ich robiť na raňajky s ovocím, šľahačkou, javorový sirup nesmie chýbať, ale radi ich robia aj na slano so slaninkou … na americkej kuchyni oceňujem, že začínajú deň poriadnymi raňajkami a musím vám povedať, že naozaj zasýtia tak, že ešte na obed nie ste hladní, čo je v celku pozitívne 🙂  Teplé raňajky sú proste top, keby som mala pred prácou viac času, tak by som si stále robila rôzne teplé kaše, lievance, palacinky a v neposlednom rade wafle 🙂

A tak keď som minulý týždeň objavila na Tchibe waflovač na bruselské wafle, tak som váhala len asi 5 minút a už bol v košíku … o 2 dni už bol doma a v priebehu týždňa som študovala návody, tipy a triky ako urobiť chutné wafle … trošku som sa inšpirovala zahraničnými blogmi, keďže wafle nie sú typicky slovenská špecialita … a tak som poskúšala, upravovala, pridávala a odoberala až vznikol tento chrumkavý recept na jemnučké maslové wafle … a sú také fajné, že som ich vyjedala ešte teplé, hneď ako som ich vytiahla z waflovača, ani som nepotrebovala žiadny džem a ovocie … hovorí sa tomu nebíčko v papuľke 🙂

 

INGREDIENCIE: (zhruba 4 porcie/10 waflí)

Suché ingrediencie:

  • 1 pohár hladkej múky
    3 lyžice kryštálového cukru
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 2 štipky soli

Mokré ingrediencie:

  • 1 žĺtko
  • ¾ pohára mlieka
  • ¼ pohára vody alebo minerálky
  • 40 gr rozpusteného masla (prípadne oleja)
  • 1 lyžička vanilkového cukru

1 bielko

štipka soli

POSTUP:

  1. Múku preosejeme spolu s práškom do pečiva a pridáme zvyšok suchých ingrediencií a premiešame spolu.
  2. Vyšľaháme bielka so štipkou soli do hustej peny.
  3. Zmiešame mokré ingrediencie vo väčšej miske.
  4. Do mokrých ingrediencií jemne primiešame suché. Na koniec jemne vmiešame sneh z bielkov, aby boli čo najviac nadýchané.
  5. Dáme rozohriať waflovač, potrieme ho maslom alebo olejom a pečieme wafle. Na mojom waflovači im stačí tak 2 minútky a sú krásne chrumkavé a mäkkučké.
  6. Podávame buď potreté lekvárom, posypané čerstvým ovocím, prípadne tvarohovým krémom, javorovým sirupom, čokoládou. To je úplne na vás.

Môj osobný tip je brusnicový lekvár, čerstvé jahody, javorový sirup a domáca šľahačka. Ak vám džem a ovocie nestačí a chcete ich povýšiť na vyššiu úroveň, tak sa môžete inšpirovať mojimi lievancami a pripraviť si mascarpone krém a malinovú omáčku (Receptík nájdete tu: Ranajkove-tvarohove-lievance-s-ovsenymi-vlockami) alebo lievancami s tvarohovým krémom a skaramelizovanými banánmi (recept tu: Coko-lievance-s-tvarohovym-kremom-a-skaramelizovanymi-bananmi).

Komentáre