Rýchle nadýchané lievance

4.3. 2018 Lenka 1675x

Ahojte priatelia … užili ste si víkend? Bol aspoň trošku taký, ako ste si predstavovali?

Môj bol taký trošku pracovný, ale aj tak úžasný … celý víkend som varila a piekla a vymýšľala nové inšpirácie pre vás … pre niekoho možno nuda alebo otrava, no pre mňa vrchol relaxu … ako sa vraví, keď to miluješ, nie je čo riešiť 🙂

V sobotu vždy začínam poriadnymi raňajkami – zväčša krupicová alebo pšenová kaša, ale najviac milujem lievance … zvonku sú krásne chrumkavé a zvnútra neskutočne mäkkučké a nadýchané … dokonalosť sama 🙂 … myslím, že ľudia sa delia na lievancové a palacinkové typy a ja som jednoznačne lievancový … stačí mi len pár kúskov čerstvého ovocia, trocha kyslej smotany a javorový sirup a dokonalé raňajky sú na stole … tentokrát som sa rozhodla pre klasické lievance z úplne bežných surovín, ktoré boli vďaka sóde bikarbóne nadýchané a pritom boli hotové do pár minút … vyskúšajte ich a uvidíte, že je to skvelý spôsob ako začať víkend 🙂

INGREDIENCIE:

Lievance (4 porcie)

  • 1 pohár múky (1/2 pohára hladkej pšeničnej, ½  pohára špaldovej múky)
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • štipka soli
  • 2 bielka
  • 2 žĺžka
  • 1 pohár mlieka
  • 5 lyžičiek kryštálového cukru

Mascarpone krém:

  • Kyslá smotana
  • Mascarpone
  • Vanilk. Cukor

Malinová redukcia:

  • 1,5 lyžice kryštálového cukru
  • 2 hrste čerstvých alebo mrazených malín

POSTUP:

  1. Najskôr zmiešame suché ingrediencie: Preosejeme múku, primiešame prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ.
  2. Bielka ručne vyšľaháme do peny (nemusí byť úplne pevná, stačí len trochu), jemne vmiešame mlieko. Žĺtka zmiešame s cukrom a primiešame do bielkov a mlieka.
  3. Na konci suché ingrediencie jemne vmiešame do vzniknutej bielkovej peny, čím jemnejšie to urobíme, tým budú lievance nadýchanejšie.
  4. Rozpálime si panvicu, potrieme kokosovým olejom alebo maslom a vylejeme cesto do tvaru malých lievancov. Pečieme z každej strany na nízkom plameni asi 2 minútky alebo aj menej, dávame pozor, aby nám neprihoreli.
  5. Zmiešame kyslú smotanu a mascarpone, v pomere, ktorý vám bude vyhovovať a dochutíme vanilkovým cukrom.
  6. V malom hrnci rozpustíme cukor. Keď už je cukor rozpustený, tak pridáme maliny. Trošku to zasyčí, ale nebojte sa, cukor aj maliny zmäknú a po pár minútach z toho vznikne malinová hustejšia hmota, ktorú môžete využiť ako čerstvý malinový lekvár.
  7. Lievance podávame potreté malinovou redukciou, poliate mascarpone krémom, čerstvým ovocím a poliate javorovým sirupom.

Komentáre