Hokkaido hummus

17.9. 2020Lenka171x

Tento recept som ešte nezverejnila na blogu, ale myslím, že je na to úplne ideálne obdobie – tekvice je všade plno, tak ju skúste využiť aj trošku inak ako do tradičnej hokkaido krémovej polievky 🙂 … aj keď nepopieram, že aj tú si určite pripravím 🙂

Ale späť receptu, recept som pripravila do minuloročného jesenného čísla vynikajúceho minimalistického magazínu Brezza vytvoreného viacerými šikovnými blogermi pod 🙂 … no ale tento rok si určite zaslúži svoje miesto aj na blogu, tak ho skúste, je bezlepko, bezlakto a vegan, takže ho môžete ponúknuť takmer každej návšteve, teda ak má rada tekvicu ovšem 🙂

INGREDIENCIE: (asi 8 porcií)

Základ:

  • 180 g tekvice hokkaido
  • 2 malé mrkvy (asi 30 g)
  • 1 lyžica olivového oleja
  • soľ
  • korenie
  • 1 strúčik cesnaku

Ešte potrebujeme:

  • lyžica oleja
  • polovica malej cibule alebo jarnej cibuľky
  • hrsť červenej šošovice
  • pol pohára vody

Na dokončenie:

  • 2 lyžice tahini pasty
  • lyžička kurkumy
  • soľ
  • korenie
  • 100 ml oleja (11-12 lyžíc) alebo podľa konzistencie
  • 100 ml vody (11-12 lyžíc)
  • konzerva cíceru (400 g cíceru bez nálevu)
  • 1 strúčik cesnaku
  • 4 lyžice citrónovej šťavy
  • štipka práškového chilli alebo podľa chuti, ak máte radi pikantné
  • petržlenová vňať

POSTUP:

  1. Základ: Olivový olej zmiešame s cesnakom, soľou a korením. Tekvicu a mrkvu nakrájame na menšie kúsky, okúpeme v olivovom oleji a dáme piecť do rúry (na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme na 200 stupňov asi 25 minút alebo kým nám zelenina nezmäkne. Po upečení necháme vychladnúť.
  2. Medzitým ako sa pečie zelenina si nakrájame cibuľku na menšiu kúsky. V menšej panvici rozohrejeme olej, pridáme nakrájanú cibuľku a opekáme do sklovita. Prisypeme červenú šošovicu, zalejeme horúcou vodou, prikryjeme pokrievkou a varíme asi 5 minút, aby nám zmäkla šošovica, potom odstavíme. Voda sa nám medzitým úplne vyparí.
  3. Do výkonného mixéra nasypeme upečenú zeleninu, zalejeme vodou, olejom, citrónovou šťavou, pridáme pretlačený cesnak, tahini pastu a cícer a mixujeme, kým nám nevznikne hladká krémová pasta. Dochutíme soľou, korením, kurkumou a chilli práškom, v prípade ak máte radi štipľavé a premixujeme ešte raz spolu.
  4. Pripravený hummus premiestnime do misky, pokvapkáme olivovým olejom a dozdobíme petržlenovou vňaťou a kúskami tekvice opečenej na olivovom oleji. Podávame s bagetkami a paradajkami, arabským chlebíkom alebo kúskami stonkového zeleru, papriky a mrkvy nakrájanej na pásiky. 
Štítky:
Komentáre