Domáce čipsy s medvedím dresingom

2.5. 2018Lenka3035x

Ešte máte nejaké zásoby medvedieho cesnaku? Hľadáte inšpiráciu, čo z neho? Tak potom vám poradím ďalšiu medvediu dobrotu – je ňou medvedí dresing … ja dresingy jednoducho milujem, robím si ich aj niekoľkokrát za týždeň, takže ani ten medvedí nesmel chýbať … podľa mňa dresingy hodia takmer ku všetkému – ku grilovanému mäsku, zelenine, rybám, domácim hranolkám, pečeným zemiakom a mojim najnovším favoritom je také trošku párty jedlo – domáce zemiakové čipsy namáčané v medveďom dresingu … inšpirovali ma mexické tortily a ich guacamolové a paradajkové salsy a tak som si povedala, že ich pripravím na slovenský spôsob z našich tradičných surovín – zemiakov a medvedieho cesnaku  🙂 … no a zámer sa vydaril … len tak sa po nich zaprášilo – kombinácia je to perfektná a keďže sú bez oleja, tak aj nekalorické 🙂

A prečo zemiakové čipsy s limetkou a chili? Lebo aj keď čipsy z obchodu moc nemusím, tak tým s limetkovou a chili neviem odolať … a tak bolo jasné, že ich musím skúsiť pripraviť aj v domácich podmienkach 🙂

INGREDIENCIE:

Dresing:

  • asi 20 listov medvedieho cesnaku (čím viac, tým bude dresing sinejší)
  • 1 lyžička olivového oleja
  • 1 lyžička medu
  • 200 g kyslej smotany
  • 30 g bieleho jogurtu
  • ½ lyžičky horčice

Domáce čipsy s limetkou a chili – bez oleja

  • Zemiaky
  • Soľ
  • Chili
  • limetka

POSTUP:

  1. Olivový olej si vymixujeme ponorným mixérom s medvedím cesnakom na kašu, samozrejme môžu tam byť kúsky medvedieho cesnaku, lebo ponorným mixérom sa do nedá dohladka.
  2. Primiešame jogurt a ešte raz pár sekúnd zmixujeme spolu, aby sa suroviny dokonale prepojli. Potom už ručne primiešame kyslú smotanu, dochutíme medom a horčicou.
  3. Rúru vyhrejeme na približne 180 stupňov, surové zemiaky nakrájame na tenké plátky (najlepšie to ide mixérom, ktorý má násadu na krásnych tenkých plátkov).
  4. Zmiešame práškové chili s limetkovou šťavou, zemiaky rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme limetkovou zmesou. Pečieme v rúre, kým zemiaky nie sú chrumkavé. Dávame pozor, lebo zemiaky vedia veľmi rýchlo zhorieť, ak máte tenké plátky – musím sa priznať, aj ja som mala pár zhorencov 🙂
  5. Upečené čipsy namáčame do pripraveného dresingu 🙂

 

 

 

Komentáre