Medvedia polievka s cuketou a hráškom

27.4. 2018 Lenka 592x

Jedno z prvých jedál z medvedieho cesnaku, ktoré som kedy ochutnala bola krémová polievka z medvedieho cesnaku a zemiakov … vtedy som si medvedí cesnak zamilovala – na prvé ochutnanie … zdá sa až neuveriteľné, že to bolo iba pred rokom a odvtedy ho milujem 🙂 … a tak teraz, keď je na Liptove “medvedia” sezóna v plnom prúde, tak bolo jasné, že medvedia polievka musí byť 🙂 … rozmýšľala som čo by som do nej dala a urobila ju ešte zaujímavejšou a zdravšou, tak som použila kombináciu rôznych zelených surovín – cukety, lebo je chuťovo nevýrazná, ale diétnejšia ako zemiaky a hrášok, lebo je sladučký a príjemne zjemní výraznú cesnakovú chuť … a nebolo ju treba ani dochucovať, lebo všetky ingredience spolu perfektne hrajú … ale ak naopak chcete chuťovo výraznú cesnakovú chuť, tak odporúčam nepoužiť hrášok alebo len fakt máličko pre krásnu farbu … tak čo, aj vy ste na ňu dostali chuť? Trošku sa ochladilo, tak sa treba zahriať a táto polievočka je na to ako stvorená 🙂

INGREDIENCIE (1 porcia):

  • Malý zemiak
  • Asi ¼ cukety
  • 2 lyžice masla
  • 10 koliesok póru
  • Hrsť mrazeného zeleného hrášku
  • Soľ, korenie, citrónová šťava
  • Asi 15-20 listov medvedieho cesnaku

POSTUP:

  1. Na masielku opečieme pór nakrájaný nadrobno, pridáme cuketu a chvíľu popražíme. Pridáme nadrobno nakrájané zemiaky, zalejeme horúcou vodou, aby boli zemiaky zakryté a varíme do zmäknutia, 3 minúty pred koncom pridáme mrazený hrášok, aby sa stihol uvariť do mäkka.
  2. Na konci pridáme nakrájaný medvedí cesnak, vypneme z ohňa a zakryjeme a necháme chvíľu spariť. Polievku rozmixujeme mixérom/ponorným mixérom (moja vychytávka: najskôr si prebytočnú vodu scedíme do pohára a mixujeme len zeleninu, potom pridáme scedenú vodu podľa potreby).
  3. Dochutíme soľou, korením, citrónovou šťavou, prípadne môžeme zahustiť smotanou. Servírujeme posypané čerstvým medvedím cesnakom na na panvici opraženými kešu orieškami.

Dobrú chuť 🙂

 

Komentáre