Mini parené buchtičky s jahodovou omáčkou

11.6. 2018 Lenka 630x

Jahodová sezóna začala na Liptove o trochu neskôr ako v iných častiach, ale čakanie stálo za to :-)… pred týždňom som sa zúčastnila svojho prvého samozberu jahôd a aj keď som nebola moc optimistka, keďže spolu s nami tam prišla kopa ďalších ľudí, nakoniec sme odchádzali s plnými vedrami 🙂 … kto by to bol čakal, že o 7 ráno tam bude toľko nedočkavcov 🙂 Ja teda nie, ale ani sa im nečudujem, jahôdky boli krásne červené, sladké, voňavé a aj keď som mala dopŕhlené ruky, tak to stálo za to :-)… a tak sa mohla začať jahodová mánia …

Toto je prvý z mojich jahodových receptov … teda klamala by som keby som tvrdila, že je môj … túto vynikajúcu dobrotu má na svedomí priateľova mama, ktorá je vynikajúca kuchárka a tak som si ho požičala, lebo môj priateľ Ivo sa ide za nimi doslova zabiť 🙂 … a ja som im tiež podľhla … kombinácia teplých buchtičiek a studeného jahodového krému je fakt osviežujúca v týchto horúčavch  … určite si ich zamilujete aj vy … parené buchty isto poznáte, ale skúšali ste niekedy urobiť mini buchtičky? Tak to teda skúste, omáčka ich krásne dopĺňa a je hotová do 5 minút … tak čo dostali ste na ne chuť? Tak šup do toho, kým ešte máte nejaké jahôdky v záhrade 🙂

Dobrú chuť 🙂

INGREDIENCIE

Jahodová omáčka:

  • 300 ml šľahačkovej smotany
  • 4 lyžičky práškového cukru alebo podľa chuti
  • 425 g jahôd – predtým rozpučených vidličkou, pučiakom na zemiakovú kašu alebo rozmixovaných ponorným mixérom

Recept na mini buchtičky:

Nájdete nasledovnom odkaze: http://receptyzmojejkuchyne.blogspot.com/2011/02/parene-buchty_15.html

Parené buchty alebo mini buchtičky (priemer asi 3 cm) robím podľa neho už pár rokov a nepoznám lepší. Ja som urobila buchtičky z polovičnej dávky – vyšlo z toho 5-6 porcií. Buchtičky som vykrajovala štamperlíkovým pohárom.

POSTUP:

  1. Parené buchtičky si pripravíte podľa receptu, ničím ich neplníme.
  2. Vychladenú smotanu vyšľaháte šľahačom len asi 2 minútky. Konzistencia by mala byť tekutejšia, aby ste mohli sľahačku naliať na buchtičky. V tejto fáze pridáte rozpučené jahody a cukor a prešľaháte spolu, aby sa chute spojili.
  3. Teplé parené buchtičky polejete vychladeným jahodovým krémom a posypete čerstvými jahodami. Kombinácia teplých buchtičiek a studeného ovocného krému je neskutočne dobrá 🙂

Komentáre