Fit marokánky

15.12. 2019Lenka560x

No a aby sme po Vianociach nemali veľké výčitky svedomia, tak mám pre vás aj jeden bezlepkový recept zo samých zdravých surovín (teda až na sladidlo, ktoré vďaka horkejšej chuti orechov jej potrebné pridať) … a čo je super, až nahradíte mlieko a maslo bezlaktózovými náhradami, tak si na nich môžu pochutiť aj alergici alebo vegani 🙂

Po marokánkach som už dlho pokukovala, fascinoval ma ich exotický názov, ale aj dizajn, lebo vyzerajú úplne inak ako klasické keksíky a najmä to, že obsahujú veľa orieškov a tie ja milujem … ja som tie svoje pretvorila na bezlepkové a vylepšila ešte ovsenými vločkami 🙂

No ale zato som si ich obliala čokoládou, aby som nemala zlý pocit, že sú moc zdravé 🙂 … každopádne chutia vynikajúco aj bez čokolády, ale krásne ich ozvláštnia … ja som urobila pol na pol bez čokolády a s čoko a zajedala som jedny druhými 🙂 … verím, že si ich zamilujeme aspoň tak ako ja a nebudete ich robiť len na Vianoce, lebo si to naozaj zaslúžia 🙂

INGREDIENCIE: (asi 20 ks, záleží od veľkosti)

  • 100 ml mlieka (v prípade bezlaktózovej verzie rastlinného mlieka)
  • 100 g vlašských orechov
  • 100 g mandlí
  • 125 g sušených brusníc alebo iného sušeného ovocia
  • 1 vrchovitá lyžica ryžovej múky (alebo inej bezlepkovej múky)
  • 40 g ovsených vločiek
  • 90 g cukru
  • 1 lyžica masla (pre bezlaktózovú verziu použitie vegan maslo alebo kokosový olej)
  • 20 horkej čokolády (voliteľné)

POSTUP:

  1. Vlašské orechy a mandle nakrájame na menšie kúsky alebo rozdrvíme v mixéri a asi minútku opečieme na suchej panvici, vyberieme a necháme vychladnúť. Na panvici opečieme na sucho aj ovsené vločky vcelku a primiešame k orechom. Brusnice nasekáme v mixéri na menšie kúsky.
  2. Mlieko s cukrom a múkou zahrejeme v menšom hrnci, keď začne vrieť pridáme maslo/olej a vypneme. Prisypeme orechy, brusnice, vločky, premiešame a necháme zmes vychladnúť. Ak sme sa rozhodli pre marokánky s prídavkom čokolády, tak teraz pridáme na menšie kúsky nakrájanú čokoládu.
  3. Z vychladnutej zmesi tvarujeme naolejovanou rukou menšie placky s priemerom asi 5 cm a hrúbkou takou, aby nám držali v kope (keby boli moc tenké, tak by sa nám trochu rozpadávali). Placky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 160-170 stupňov asi 15-20 minút.  Po upečení necháme vychladnúť, prípadne potrieme roztopenou čokoládou. Takto upečené vám vydržia chutné aj týždeň. Odporúčam skladovanie v uzatvárateľnej dóze. Dobrú chuť 🙂
Komentáre