Bezlepkové jahodové tiramisu

3.4. 2019 Lenka 239x

Začala nám jar a ja už začínam mať pomaly letnú náladu 🙂 … konečne chodím ráno bez čiapky, občas aj bez rukavíc a vymenila som zimný kabátik za letné bundičky, pod ktoré dávam už len 2 vrstvy 🙂 … možno to s pečením vôbec nesúvisí, ale chcem sa vám pochváliť aký nový zvyk som si osvojila … rozhodla som sa chodiť viac peši, čo u mňa znamená, že do už pred 6:00 mám za sebou odchodené takmer 4 km, čo je asi 45 minút chôdze striedavo po rovinke a do kopca – to je moja cesta do práce 🙂 … predtým som chodievala autobusom, ale toto sa mi tak zapáčilo, že chodím aj z práce peši  :-)… a tak kým prídem do práce krásne sa prevetrám, prebudím a naladím na celý deň … je to perfektné … už sú to viac ako 3 týždne a baví ma to čím ďalej tým viac 🙂 … priznám sa čo ma k tomu priviedlo … bol to článok o návykoch úspešných ľudí, kde sa viacerí zmienili, že privstať si a urobiť niečo pre seba po fyzickej stránke ešte pred tým ako sa väčšina ľudí zobudí je to najlepšie cvičenie a spôsob ako začať deň … a tak som na druhý deň vstala s rozhodnutím skúsiť to a napriek pochybnostiam ako to budem zvládať, som si našla svoj ranný rituál, aj rozcvičku dva v jednom 🙂 … skúsite niečo podobné? Nájdete si aj vy svoj ranný rituál, ktorý vás zaručene naladí na nový deň? 🙂

No a späť k receptu  🙂 … som veľký milovník talianskej kuchyne a síce kávu vôbec nepijem, tiramisu naozaj milujem  🙂 … no a keď som zbadala súťaž o najlepšie tiramisu v jednom nemenovanom food časopise (je to Dobré jedlo :-)) rozhodla som sa pripraviť trošku iné a hlavne celé moje, od bezlepkovej mandľovej piškóty, cez jahodovú plnku miesto klasickej kávovej, až po trošku netradičný krém bez vajíčok … a zožal u nás doma veľký úspech … je šťavnatý, krémový a bezlepkový 🙂 … a tak som si nemohla pomôcť a spísať recept aj pre vás 🙂 … tak tu je … verím, že vám bude chutiť a budem rada, ak mi pošlete nejakú fotku ako ste ho vy vyzdobili 🙂

INGREDIENCIE:

Bezlepková piškóta (1 plát na tortovú formu s priemerom 18 cm) – potrebujeme 2 pláty:

  • 2 vajíčka
  • 55 g mandľovej múky
  • 30 g kryštálového cukru
  • soľ
  • ½ lyžičky vanilkového extraktu (môžete využiť aj mletú vanilku, prípadne vanilkový cukor –ja si ho pripravujem sama z kryštálového cukru a vanilkových strukov)
  • citrónová kôra z polovice citróna

Krém:

  • 250 ml šľahačkovej smotany (min. 33 %)
  • 4 lyžičky vanilkového cukru
  • 400 g mascarpone
  • 6 lyžičiek práškového cukru

Plnka:

  • Aspoň 200 g čerstvých jahôd, môžete aj viac, ak máte radi veľa jahôd

Dekorácia:

  • Jahody, mäta, kumkvaty

POSTUP:

  1. Rúru rozohrejeme na 155 stupňov a medzitým si pripravíme cesto na korpus. Bielka oddelíme od žĺtkov, žĺtka zmiešame s citrónovou kôrou a vanilkovým extraktom. Bielka so štipkou soli vyšľaháme do pevnej peny, prisypeme cukor a šľaháme, kým sa nám pena pekne neleskne, trvá to asi 5 minút. Do bielkovej zmeny jemne metličkou primiešame vajíčkovú zmes a nakoniec aj múku. Cesto vylejeme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie a pečieme v rúre 15-20 minút. Tak isto upečieme aj druhý korpus, korpus po upečení necháme vychladnúť a vyberieme z formy.
  2. Krém: šľahačku vyšľaháme do polotuha, pridáme vanilkový a práškový cukor a nakoniec prešľaháme s mascarpone. Jahody si nakrájame na plátky.
  3. A teraz už len skladáme do formy: prvá vrstva, ktorú dáme do formy bude prvý plát piškóty, ktorý môžeme poliať kávou, prípadne jahodovým alebo iným sirupom (ja som použila kúpený kávový sirup), potrieme tretinou mascarpone krému, na ktorý poukladáme polovicu jahôd a tak isto vyskladáme aj druhú vrstvu (piškóta, krém, jahody) a nakoniec potrieme poslednou tretinou krému. Dáme zachladiť aspoň na pár hodín, ideálne cez noc a vyberieme z formy. Dozdobíme podľa vlastnej fantázie 🙂
Komentáre