Čokoládový pečený cheesecake s orechami

8.10. 2018 Lenka 1368x

Neviem ako to máte vy, ale aj keď sa bojím zmien, tak ma moja vnútorná nespokojnosť často núti prehodnocovať a skúšať nové veci … a myslím, že je to tak správne … ak sa totižto zaryto držíme starých, zabehaných kolají, zvyčajne prichádzame o veľa krásnych vecí, skúseností, zážitkov … už viackrát sa mi totižto potvrdilo, že to, čoho som sa veľmi bála bolo vlastne to, čo som potrebovala najviac urobiť, aby som sa mohla posunúť ďalej a objaviť takpovediac nový svet plný ďalších možností, o ktoré by som sa inak pripravila … a musím povedať, že vždy sa mi to vyplatilo, aj keď spočiatku som z toho taký pocit nemala 🙂 … možno sa pýtate ako to súvisí s týmto čokoládovým cheesecakom? 🙂 … ak vás to nezaujíma, tak kľudne preskočte na recept 😀 …. tak pekne po poriadku, nebola som spokojná so svojou postavou a povedala som si, že aj keď pravidelne cvičím, behám a relatívne zdravo sa stravujem, tak som mala pocit, že na mojej postave sa to nijako neprejavuje … no a to ma doviedlo k zamysleniu, že by som to možno mohla skúsiť inak … pozrieť sa na to z úplne inej perspektívy a porozmýšľať čo z toho, čo jem by mohlo spôsobovať, že tuky sa aj tak ukladajú … no a tak som zistila, že asi papám veľa múky … myslím, že o mne viete, že milujem taliansku kuchyňu zloženú z prevažne cestovín, ktoré by som dokázala jesť naozaj každý deň … no a keď sa k tomu pridá moja závislosť od koláčikov všetkého druhu, tak vám je úplne jasné, že múky asi spapám veľa 🙂 … a teda sa postupne dostávam k tomu, že keďže som trošku obmedzila múku budem pre vás pripravovať viac dezertov bez múky, resp. s použitím iných druhov ako je klasická pšeničná múka … nebojte sa, na blog budú pribúdať aj múčne recepty, keďže ja sa jej nedokážem vzdať úplne 🙂 … stále ju teda papam 2x do týždňa, ale myslím, že aj vďaka tomu budem viac kreatívnejšia pri príprave dezertov:-)

No a teraz k cheesecaku, je naozaj super čokoládový, super krémový a a je tam asi 0,5 lyžice cukru, takže ho môžeme smelo zaradiť medzi zdravé a aj bezlepkové 🙂 … priznávam možno niektorým bude pripadať trošku horký, ak ste zvyknutí na sladšie dezerty, ale to môžete smelo zmeniť zmenou pomeru alebo použitím menej percentnej čokolády 🙂 … tak verím, že vám bude chutiť, ja som ho robila v priebehu týždňa dvakrát, aby bol dokonalý 🙂 … tak dosť obkecov, recept je nižšie 🙂

INGREDIENCIE: (tortová forma s priemerom 18 cm)

Korpus:

  • 70 g keksov (v prípade bezlepkovej verzie, bezlepkových)
  • 50 g vlašských orechov
  • 50 g masla

Plnka:

  • 130 g horkej čokolády (viac ako 70%-nej)
  • 70 g horkej čokolády (aspoň 40 %-nej)
  • 500 g jemného tvarohu
  • 50 g mascarpone
  • 160 g kyslej smotany
  • 50 ml šľahačkovej smotany
  • 3 vajíčka
  • 1,5 lyžice zlatého klasu alebo kukuričný škrob
  • 0,5 lyžice cukru alebo podľa chuti

Ganache:

  • 60 g horkej čokolády
  • 30 ml šľahačkovej smotany

 

  • orechy na ozdobu

POSTUP:

  1. Keksíky si rozmixujeme spolu orechmi na jemnú zmes, pridáme rozpustené maslo, premiešame a utľapkáme na dno tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. Formu vožíme do chladničky, kým si pripravíme plnku.
  2. Vo väčšej nádobe vymiešame tvaroh a mascarpone na jemný krém, pridáme kyslú a šľahačkovú smotanu a vyšľaháme na pevný krém. Postupne po jednom pridávame celé vajíčka, pričom vždy šľaháme aspoň pol minúty, kým pridáme ďalšie vajíčko. Pridáme zlatý klas  a cukor. Nakoniec primiešame roztopenú čokoládu.
  3. Rúru vyhreme na 170 stupňov a cheesecake budeme piecť vo vodnom kúpeli, to znamená, že do hlbšieho pekáča nalejeme teplú vodu, do ktorej vložíme tortovú formu, ktorú sme vopred poriadne obalili alobalom, aby sa nám voda nedostala do formy. Pečieme v rúre asi 50 minút, cheesecake by mal byť vo vnútri ešte stále trochu trasľavý, ale už dostatočne pevný. Po upečení ho necháme ešte aspoň polhodinu v rúre a potom vyberieme a počkáme kým úplne nevychladne. Následne ho vložíme do chladničky a počkáme aspoň 5 hodín, kým nám stuhne.
  4. Pripravíme si ganache: Šlahačkovú smotanu dáme zohriať po bod varu, odstavíme ju a nalámeme do nej čokoládu a miešame, až kým sa nerozpustí. Čokoládu nalejeme na cheesecake, posypeme orechami, dáme na pár minút schladniť a môžeme podávať 🙂

Komentáre