Čokoládová bomba s čoko-banánovým krémom

3.1. 2018 Lenka 799x

„Miláčik čo ti upečiem na narodeniny?“, znela moja otázka. „Čokoládovú tortu, ale takú po riadne čokoládovú“, bola jeho odpoveď. A tak som vymyslela túto čokoládovú bombu s čoko-banánovým krémom  … a že sa zalizoval až za ušami, nemusím asi ani spomínať 🙂

To je to, čo milujem na pečení najviac … vidieť spokojnosť v očiach a blažený úsmev pri ochutnávaní … to je asi najlepšia pochvala 🙂

INGREDIENCIE:

Korpus:

  • 6 žĺtkov
  • 7 bielkov
  • 1 lyžica teplej vody
  • 100 g čokolády (kombinácia 50 a 70 %-nej)
  • 150 g cukru
  • 30 g kakaa
  • 110 g hladkej múky
  • štipka soli
  • 1 prášok do pečiva

Krém:

  • 1 zrelý banán
  • 375 g mascarpone
  • 150 ml šlahačkovej smotany (33 %-nej)
  • 265 g čokolády (ja som dala 55 g – 70 %-nej a 210 g – 50 %-nej

Ovocná redukcia:

  • 250 g ovocia
  • 40 g trstinového cukru
  • 2 cl vodky alebo iného alkoholu

POSTUP:

  1. Bielka vyšľaháme so štipkou soli. Keď sú už tuhé, tak prisypeme cukor a šľaháme až kým nedostaneme hustú lesklú hmotu.
  2. Žĺtka vymiešame s roztopenou čokoládou a jemne metličkou primiešame k vyšľahanej bielkovej hmote, tak aby sme nerozbili bielky.
  3. Prisypeme preosiatu múku s kakaom a práškom do pečiva a jemne metličkou miešame, tak aby bolo cesto stále nadýchané.
  4. Vylejeme do tortovej formy (priemer 24 cm), vystlanej papierom na pečenie a vymastenej maslom a pečieme 20 minút na 190 stupňov, potom znížime na 165 stupňov a pečieme ešte 20-25 minút až kým nie je korpus upečený.
  5. Po vychladnutí rozrežeme na 3 rovnaké pláty.
  6. Rozpustíme čokoládu nad parou a do ešte teplej primiešame vopred rozpučený banán.
  7. Do väčšej misky si dáme mascarpone a šľahačku a prešľaháme spolu, stačí chvíľku. Pridáme rozpustenú čokoládu s banánom a prešľaháme, aby sa čokoláda dostala všade.
  8. Krém dáme vychladiť na asi 30 minút.
  9. Pripravíme si ovocnú redukciu tak, že všetky suroviny dáme do hrnca a varíme až kým nám to nezhustne na konzistenciu takého redšieho džemu. Vypneme a necháme vychladnúť.
  10. Prvý plát potrieme polovicou ovocnej redukcie a pridáme 1/3 krému. Ja som si krém dala do vrecka na zdobenie a robila malé špicaté guličky vedľa seba – začínala som od krajného kruhu a postupne som išla do stredu. Potom som dala krém, aj tortu na 15-20 minút do chladničky, aby mi guličky z krému stuhli a až potom som naň položila ďalší plát. Plát natrieme druhou polovicou ovocnej redukcie a takým istým spôsobom použijeme druhú tretinu krému. Zase dáme schladiť a potom už len položíme posledný plát, ktorý ozdobíme zvyšným krémom tak ako prvé dva pláty.
  11. Na záver posypeme kakaom a dostaneme tak krásny zamatový efekt a navyše zakryje malé nedokonalosti 🙂

Komentáre