„Miláčik čo ti upečiem na narodeniny?“, znela moja otázka. „Čokoládovú tortu, ale takú po riadne čokoládovú“, bola jeho odpoveď. A tak som vymyslela túto čokoládovú bombu s čoko-banánovým krémom … a že sa zalizoval až za ušami, nemusím asi ani spomínať 🙂
To je to, čo milujem na pečení najviac … vidieť spokojnosť v očiach a blažený úsmev pri ochutnávaní … to je asi najlepšia pochvala 🙂
INGREDIENCIE:
Korpus:
- 6 žĺtkov
- 7 bielkov
- 1 lyžica teplej vody
- 100 g čokolády (kombinácia 50 a 70 %-nej)
- 150 g cukru
- 30 g kakaa
- 110 g hladkej múky
- štipka soli
- 1 prášok do pečiva
Krém:
- 1 zrelý banán
- 375 g mascarpone
- 150 ml šlahačkovej smotany (33 %-nej)
- 265 g čokolády (ja som dala 55 g – 70 %-nej a 210 g – 50 %-nej
Ovocná redukcia:
- 250 g ovocia
- 40 g trstinového cukru
- 2 cl vodky alebo iného alkoholu
POSTUP:
- Bielka vyšľaháme so štipkou soli. Keď sú už tuhé, tak prisypeme cukor a šľaháme až kým nedostaneme hustú lesklú hmotu.
- Žĺtka vymiešame s roztopenou čokoládou a jemne metličkou primiešame k vyšľahanej bielkovej hmote, tak aby sme nerozbili bielky.
- Prisypeme preosiatu múku s kakaom a práškom do pečiva a jemne metličkou miešame, tak aby bolo cesto stále nadýchané.
- Vylejeme do tortovej formy (priemer 24 cm), vystlanej papierom na pečenie a vymastenej maslom a pečieme 20 minút na 190 stupňov, potom znížime na 165 stupňov a pečieme ešte 20-25 minút až kým nie je korpus upečený.
- Po vychladnutí rozrežeme na 3 rovnaké pláty.
- Rozpustíme čokoládu nad parou a do ešte teplej primiešame vopred rozpučený banán.
- Do väčšej misky si dáme mascarpone a šľahačku a prešľaháme spolu, stačí chvíľku. Pridáme rozpustenú čokoládu s banánom a prešľaháme, aby sa čokoláda dostala všade.
- Krém dáme vychladiť na asi 30 minút.
- Pripravíme si ovocnú redukciu tak, že všetky suroviny dáme do hrnca a varíme až kým nám to nezhustne na konzistenciu takého redšieho džemu. Vypneme a necháme vychladnúť.
- Prvý plát potrieme polovicou ovocnej redukcie a pridáme 1/3 krému. Ja som si krém dala do vrecka na zdobenie a robila malé špicaté guličky vedľa seba – začínala som od krajného kruhu a postupne som išla do stredu. Potom som dala krém, aj tortu na 15-20 minút do chladničky, aby mi guličky z krému stuhli a až potom som naň položila ďalší plát. Plát natrieme druhou polovicou ovocnej redukcie a takým istým spôsobom použijeme druhú tretinu krému. Zase dáme schladiť a potom už len položíme posledný plát, ktorý ozdobíme zvyšným krémom tak ako prvé dva pláty.
- Na záver posypeme kakaom a dostaneme tak krásny zamatový efekt a navyše zakryje malé nedokonalosti 🙂