Čoko torta s kávovým sirupom

22.1. 2018 Lenka 614x

Asi som závislá od čokolády 🙂 … čokoládu môžem vždy a v koláčoch obzvlášť … ak sa povie koláč, okamžite si predstavím nejaký čokoládový …. áno, definitívne je to závislosť 🙂

Tento krát som skúsila verziu s kávovým sirupom, pretože aj keď kávu nepijem, v koláčoch ju jednoducho milujem 🙂

Každopádne lepšie si upiecť tortu z kvalitných surovín ako si kúpiť presladené čokoládové tyčinky plné umelých sladidiel, kedy hodnota cukru v jednej tyčinke je možno aj vyššia ako v celej mojej tortičke  … znamená to, že ju môžem zjesť aj celú 🙂

INGREDIENCIE:

Cesto:

  • 5 žĺtok
  • 6 bielok
  • štipka soli
  • 170 g kryštálového cukru
  • 100 ml kyslého mlieka/acidofilného mlieka
  • 40 g holanského kakaa
  • 150 g múky
  • 1 vrecúško prášku do pečiva
  • 1 lyžička vanilkového extraktu

Krém:

  • 350 g mascarpone
  • 100 g viac ako 40 % horkej čokolády
  • 75 g – 74%-nej čokolády
  • ½ lyžice práškového cukru (ak nedávate 70%-nú čokoládu, tak môžete vynechať)
  • 200 ml šlahačkovej smotany – ja som použila 40%-nú

Kávový sirup:

  • 50 ml vody
  • 2 lyžice cukru
  • pol šálky silnej kávy

POSTUP:

  1. Bielky vyšľaháme so štipkou soli do pevnej peny.
  2. Mokré ingrediencie zmiešame zvlášť: Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme kyslé mlieko a vanilkový extrakt.
  3. Suché ingrediencie dáme do jednej misky a preosejeme – múka, kakao a prášok do pečiva.
  4. Preosiatu suchú zmes vmiešame do žĺtkovej zmesi, môžeme aj mixérom. Na konci jemne metličkou vmiešame vyšľahané bielky, tak aby sme ich nerozbili a cesto bolo nadýchané.
  5. Cesto vylejeme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 170 stupňov asi 40 minút. Môžete urobiť test tak, že do cesta pichnete kovovou špajdlou a ak je čistá, tak je cesto dobre upečené.
  6. Urobíme si cukrový sirup: Do malého hrnca dáme vodu a cukor a varíme, až kým nám zmes nezhustne na konzistenciu hustého sirupu. Prilejeme do zmesi hotovú silnú kávu a varíme ešte chvíľu, aby sa nám chute spojili. Necháme vychladnúť.
  7. Roztopíme si čokoládu nad parou. V druhej miske si vyšľaháme šľahačku s mascarpone a pridáme mierne vychladnutú čokoládu. Podľa chuti môžeme dosladiť práškovým cukrom.
  8. Vychadnutý korpus rozrežeme na 2 časti. Prvú časť natrieme kávovým cukrovým sirupom a pridáme polovicu krému. Prikryjeme druhou časťou a natrieme po všetkých stranách zvyšok krému. Ja som použila na zdobenie lyžicu, okrúhlou stranou lyžice som vytvorila nedbalý efekt.

Môžete ochutnávať 🙂

Komentáre