Karamelovo-jablkový cheesecake v poháriku

12.1. 2018 Lenka 1166x

Milujete detskú výživu tak ako ja? Moja naj je jablková 🙂 … len sa tak zalizujem, keď si na ňu pomyslím … s piškótkami to bola najväčšia dobrota … musím sa priznať, že aj teraz si ju občas doprajem 🙂 … veď je to predsa zdravá pochúťka, tak čo? … skúšali ste však z nej už pripraviť dezert? Čo tak zdravý jablkový dezert? Ja to síce volám jablkový cheesecake, ale to len preto, že obsahuje krémové syry ako tvaroh a mascarpone … ja si ich dávam vždy do pohárika, lebo aspoň mám tak prehľad koľko zjem a navyše skladovanie v pohárikoch je veľmi praktické … tieto pohárikové dezerty si s obľubou nosím do práce na raňajky … a tak ich vyjedám rovno na stole pri počítači a popritom si prezerám pracovné maily … sú chutné, praktické a aspoň mi spríjemnia začiatok pracovného dňa 🙂

INGREDIENCIE:

Jablkové pyré/výživa:

  • 2 jablká
  • 3 lyžice cukru
  • ½ lyžičky škorice

Krém:

  • 60 ml šľahačkovej smotany
  • 60 g mascarpone
  • 150 g tvarohu
  • 1 lyžička vanilkového cukru
  • 2 lyžice práškového cukru

Karamel:

  • 30-40 ml šľahačkovej smotany podľa hustoty– min. 31 %
  • 40 g trstinového cukru
  • ½ lyžičky vanilkového cukru
  • 1 lyžica masla
  • štipka soli
  • Popučené piškóty – ja som použil potrebovala využiť cesto z nepodareného koláčika, ktorý mi priveľmi zoschol a bol ináč nepoužiteľný 🙂

POSTUP:

  1. Ošúpte jablká a nakrájajte na male kúsky.
  2. Do panvice alebo menšieho hrnca dajte cukor a hrejte, kým sa nevytvorí karamel. Keď je karamel hotový prisypte jablká a duste, kým nezmäknú – asi 5-10 minút a potom odstavte.
  3. Jablká rozmixujte ponorným mixérom alebo v robote a pridajte škoricu.
  4. Spolu vyšľahajte šľahačku, tvaroh, mascarpone, práškový a vanilkový cukor na krém.
  5. Karamelový toping: Smotanu zohrejeme v menšom hrnci a po zohriatí pridáme ostatné ingrediencie a miešame, kým sa cukor nerozpustí a všetky ingrediencie sa nespoja do jednoliatej lesklej tekutej hmoty asi 10 minút.. Najlepšie je použil toping hneď, lebo státím tuhne – do tekutej konzistencie ho dostanete naspäť zahrievaním a pridaním trošku smotany. Môžete si ho uskladniť v dóze, ak ho neminiete celý alebo z neho vyrobiť karamelové bonbóny.
  6. Do skleneného pohárika vrstvite najskôr krém, piškóty, jablkové pyré a na to ďalšia vrstva krému, piškót a pyre. Pokračujte, až kým nemáte pohárik plný. Vrch polejte karamelom a posypte vlašskými orechmi.
  7. Dobrú chuť 🙂

Komentáre