Citrónovo-tvarohový dezert s černicovou penou

13.8. 2018Lenka4118x

Po dlhšom čase nastal čas na pohárikový dezert 🙂 … v chladničke sa mi povaľovalo fakt veľa černíc, takže bolo jasné, že niečo z nich vymyslím 🙂 .. a myslím, že citrón, tvaroh a černice  tvoria naozaj perfektné combo 🙂 … v tomto dezerte sa spája jemný tvarohovo-citrónový krém s nadýchanou sladučkou černicovou penou, musím povedať, že spätná väzba naň bola naozaj výborná … myslím,  že tieto ovocné peny asi budem aplikovať do dezertov častejšie, takže sa máte na čo tešiť 🙂 .. inak neviem ako vy, ale černice sa u mňa dostávajú v rebríčku ovocia na dosť vysokú priečku, takže na záhrade si určite nájdu svoje miesto … nachádza sa v nich veľa vitamínov – A, B, C, E a K, sú aj bohatým zdrojom železa, horčíka, draslíka a čo asi ocenia mnohé ženy – majú pozitívny vplyv na zdravie vlasov a nechtov, pomáhajú pri zápaloch a stimulujú krvný tlak a cholesterol, takže sú naozaj nesmierne zdravé a chutné 🙂 … dosť obkecávania a šup na samotný recept 🙂

INGREDIENCIE (4-5 ks, záleží od veľkosti pohárikov)

Citrónovo-tvarohový krém

  • 250 g jemného tvarohu
  • 80 g kyslej smotany
  • 50 g mascarpone
  • 8- 9 lyžičiek práškového cukru alebo podľa chuti
  • 3 lyžice citrónovej šťavy
  • 2-3 plátky želatíny

Černicová pena

  • 200 g černíc
  • 2 lyžice kryštálového cukru
  • 180 ml šľahačkovej smotany
  • 1 lyžička smotanového jogurtu alebo kyslej smotany

POSTUP:

  1. Tvaroh, smotanu, mascarpone a cukor zmiešame. 2 plátky želatíny necháme napučať v citrónovej šťave asi 10 minút a potom ju zahrejeme v menšom hrnci podľa návodu. Hneď po vypnutí do želatíny vmiešame 1 lyžicu tvarohového krému a poriadne premiešame, nakoniec primiešame všetok krém a nalejeme do pohárikov naberačkou na polievku. Dáme zachladiť na pár hodín do chladničky.
  2. Černicová pena: V menšom hrnci skaramelizujeme cukor, prisypeme černice a zvaríme na tak stredne hustý džem (môže to trvať na stredne silnom plameni asi 10 minút) a necháme ho vychladnúť. Šľahačkovú smotanu vyšľaháme a na konci jemne primiešame na dvakrát pripravený černicový lekvár a jogurt/smotanu.
  3. Černicovú penu navrstvíme na citrónovo tvarohový krém a necháme stuhnúť v chladničke. Dozdobíme podľa vlastnej fantázie – ja som použila černice a mätu. A už len spapať 🙂

Tip: Pripravte si tento dezert do zatváracieho poháriku a vezmite do práce … ja to milujem, nie je lepší spôsob ako začať deň v práci 🙂

Komentáre