Musím sa priznať s kysnutým cestom nie som až taká veľká kamarátka … niečo už síce máme spolu za sebou, ale stále si k sebe hľadáme cestu :-)… musím povedať, že výrazne zlepšiť naše vzťahy mi pomohla moja dobrá kamarátka domáca pekáreň, s ktorou je miesenie a kysnutie raz dva hotové 🙂 … a tak sa kamarátime ďalej a uvidíme až kam sa náš vzťah vyvinie :-)… no a tak si svoj receptárik obohacujem aj o kysnuté koláčiky … babkine kysnuté buchty plnené tvarohom naozaj milujem, takže som ich skúsila napodobniť a tak trochu inovovať, doplniť o černice a urobiť ich tak netradične v tortovej forme … pôvodne to síce mali byť osie hniezda, ale cesto mi tak nakyslo, že to síce tak nevyzerá, ale zato sú naozaj jemnučké, nadýchané a vďaka černiciam aj tak akurát šťavnaté 🙂 … musela som sa naozaj premáhať, aby som so do nich nepustila ešte večer o 8, keď sa dopiekli … namiesto toho som ich poslušne len nafotila a šla radšej spať 🙂 … zato ráno som neváhala ani minútu a už cestovali so mnou do práce :-)… niet nad doma pripravené pečivo … čo vy na to? Tiež si pečiete raňajky do práce? 🙂
Ak milujete černice, určite skúste aj tvarohovo-citrónové poháriky s černicovou penou. Recept nájdete na blogu.
INGREDIENCIE:
Cesto (na tortovú formu s priemerom 22 cm)
Kvások:
- 21 g čerstvého droždia (polovica droždia alebo 2 lyžičky sušeného)
- 1 lyžička cukru + 50 ml teplého mlieka
Ku kvásku pridáme:
- 120 ml mlieka
- 1 vajíčko
- 200 g hladkej múky
- 100 g polohrubej múky
- 3 lyžice cukru
- 0,5 lyžičky soli
- 40 g masla
Tvarohová plnka:
- 125 g mäkkého tvarohu
- 1 žĺtko
- 4 lyžičky vanilkového cukru
Černicová plnka:
- 150 g černíc
- 1 lyžica cukru
POSTUP:
- Pripravíme si kvások: Do teplého mlieka s cukrom primiešame rozdrobené droždie, necháme chvíľu prikryté pracovať.
- Nakysnutý kvások pridáme k zvyšným surovinám a vymiesime a necháme kysnúť asi hodinu. Ja osobne tento krok preskakujem, lebo na kysnutie a miesenie cesta používam domácu pekáreň – program cesto, kedy tam len hodím všetky suroviny a o hodinu a pol mám cesto vymiesené a nakysnuté. Šikovné, však? 🙂
- Pripravíme si tvarohovú plnku vymiešaním ingrediencií. Potom si pripravíme černicovú plnku zvarením černíc a cukru v menšom hrnci na hustejšiu hmotu pripomínajúcu redší džem.
- Cesto vyvaľkáme na obdĺžnik, tak aby bolo cesto asi 1-1,5 cm hrubé. Celú plochu natrieme tvarohovou plnkou, potom černicovou plnkou len kraje (ako možno vidieť na obrázku). Z užšej strany stočíme cesto ako roládu, ktorú potom nakrájame na 9-10 koliesok. Prípadne si môžeme urobiť klasické buchtičky plnené tvarohom a černicami.
- Tortovú formu s priemerom 22 cm vystelieme papierom na pečenie a vložíme do nej tieto kolieska/hniezda rozkrojením navrch, zaplníme celú formu, ja som akoby vytvárala kvietok, po bokoch som mala lupienky a do stredu som dala posledné hniezdo.
- Tortovú formu prikryjeme čistou utierkou a necháme ešte asi 45 minút nakysnúť vo forme, cesto naberie objem a úplne vyplní formu, vtedy je cesto pripravené ísť do rúry.
- Rúru vyhrejeme na 180 stupňov a dáme piecť asi na 25 minút dozlatova.
- Po upečení ich potrieme zvrchu vodou, aby nám kôrka zmäkla, lebo inak by boli naozaj chrumkavé. Po vychladnutí sa môžeme do nich pustiť 🙂 Môžete ich rozkrájať alebo postupne odtŕhať ako lupienky kvetov po celom obvode … dobrú chuť 🙂
Tip: Môžete ich pripraviť s hocijakým ovocím a plnkou. Vynikajúce môžu byť s malinami alebo broskyňami 🙂