Tvarohovo-černicové hniezda trochu inak

20.8. 2018Lenka1748x

Musím sa priznať s kysnutým cestom nie som až taká veľká kamarátka … niečo už síce máme spolu za sebou, ale stále si k sebe hľadáme cestu :-)… musím povedať, že výrazne zlepšiť naše vzťahy mi pomohla moja dobrá kamarátka domáca pekáreň, s ktorou je miesenie a kysnutie raz dva hotové 🙂 … a tak sa kamarátime ďalej a uvidíme až kam sa náš vzťah vyvinie :-)…  no a tak si svoj receptárik obohacujem aj o kysnuté koláčiky … babkine kysnuté buchty plnené tvarohom naozaj milujem, takže som ich skúsila napodobniť a tak trochu inovovať, doplniť o černice a urobiť ich tak netradične v tortovej forme … pôvodne to síce mali byť osie hniezda, ale cesto mi tak nakyslo, že to síce tak nevyzerá, ale zato sú naozaj jemnučké, nadýchané a vďaka černiciam aj tak akurát šťavnaté 🙂 … musela som sa naozaj premáhať, aby som so do nich nepustila ešte večer o 8, keď sa dopiekli … namiesto toho som ich poslušne len nafotila a šla radšej spať 🙂 … zato ráno som neváhala ani minútu a už cestovali so mnou do práce :-)… niet nad doma pripravené pečivo … čo vy na to? Tiež si pečiete raňajky do práce?  🙂

Ak milujete černice, určite skúste aj tvarohovo-citrónové poháriky s černicovou penou. Recept nájdete na blogu.

INGREDIENCIE:

Cesto (na tortovú formu s priemerom 22 cm)
Kvások:

  • 21 g čerstvého droždia (polovica droždia alebo 2 lyžičky sušeného)
  • 1 lyžička cukru + 50 ml teplého mlieka

Ku kvásku pridáme:

  • 120 ml mlieka
  • 1 vajíčko
  • 200 g hladkej múky
  • 100 g polohrubej múky
  • 3 lyžice cukru
  • 0,5 lyžičky soli
  • 40 g masla

Tvarohová plnka:

  • 125 g mäkkého tvarohu
  • 1 žĺtko
  • 4 lyžičky vanilkového cukru

Černicová plnka:

  • 150 g černíc
  • 1 lyžica cukru

POSTUP:

  1. Pripravíme si kvások: Do teplého mlieka s cukrom primiešame rozdrobené droždie, necháme chvíľu prikryté pracovať.
  2. Nakysnutý kvások pridáme k zvyšným surovinám a vymiesime a necháme kysnúť asi hodinu. Ja osobne tento krok preskakujem, lebo na kysnutie a miesenie cesta používam domácu pekáreň – program cesto, kedy tam len hodím všetky suroviny a o hodinu a pol mám cesto vymiesené a nakysnuté. Šikovné, však? 🙂
  3. Pripravíme si tvarohovú plnku vymiešaním ingrediencií. Potom si pripravíme černicovú plnku zvarením černíc a cukru v menšom hrnci na hustejšiu hmotu pripomínajúcu redší džem.
  4. Cesto vyvaľkáme na obdĺžnik, tak aby bolo cesto asi 1-1,5 cm hrubé. Celú plochu natrieme tvarohovou plnkou, potom černicovou plnkou len kraje (ako možno vidieť na obrázku). Z užšej strany stočíme cesto ako roládu, ktorú potom nakrájame na 9-10 koliesok. Prípadne si môžeme urobiť klasické buchtičky plnené tvarohom a černicami.
  5. Tortovú formu s priemerom 22 cm vystelieme papierom na pečenie a vložíme do nej tieto kolieska/hniezda rozkrojením navrch, zaplníme celú formu, ja som akoby vytvárala kvietok, po bokoch som mala lupienky a do stredu som dala posledné hniezdo.
  6. Tortovú formu prikryjeme čistou utierkou a necháme ešte asi 45 minút nakysnúť vo forme, cesto naberie objem a úplne vyplní formu, vtedy je cesto pripravené ísť do rúry.
  7. Rúru vyhrejeme na 180 stupňov a dáme piecť asi na 25 minút dozlatova.
  8. Po upečení ich potrieme zvrchu vodou, aby nám kôrka zmäkla, lebo inak by boli naozaj chrumkavé. Po vychladnutí sa môžeme do nich pustiť 🙂 Môžete ich rozkrájať alebo postupne odtŕhať ako lupienky kvetov po celom obvode … dobrú chuť 🙂

Tip: Môžete ich pripraviť s hocijakým ovocím a plnkou. Vynikajúce môžu byť s malinami alebo broskyňami 🙂

Komentáre