Asi som závislá od čokolády 🙂 … čokoládu môžem vždy a v koláčoch obzvlášť … ak sa povie koláč, okamžite si predstavím nejaký čokoládový …. áno, definitívne je to závislosť 🙂
Tento krát som skúsila verziu s kávovým sirupom, pretože aj keď kávu nepijem, v koláčoch ju jednoducho milujem 🙂
Každopádne lepšie si upiecť tortu z kvalitných surovín ako si kúpiť presladené čokoládové tyčinky plné umelých sladidiel, kedy hodnota cukru v jednej tyčinke je možno aj vyššia ako v celej mojej tortičke … znamená to, že ju môžem zjesť aj celú 🙂
INGREDIENCIE:
Cesto:
- 5 žĺtok
- 6 bielok
- štipka soli
- 170 g kryštálového cukru
- 100 ml kyslého mlieka/acidofilného mlieka
- 40 g holanského kakaa
- 150 g múky
- 1 vrecúško prášku do pečiva
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Krém:
- 350 g mascarpone
- 100 g viac ako 40 % horkej čokolády
- 75 g – 74%-nej čokolády
- ½ lyžice práškového cukru (ak nedávate 70%-nú čokoládu, tak môžete vynechať)
- 200 ml šlahačkovej smotany – ja som použila 40%-nú
Kávový sirup:
- 50 ml vody
- 2 lyžice cukru
- pol šálky silnej kávy
POSTUP:
- Bielky vyšľaháme so štipkou soli do pevnej peny.
- Mokré ingrediencie zmiešame zvlášť: Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme kyslé mlieko a vanilkový extrakt.
- Suché ingrediencie dáme do jednej misky a preosejeme – múka, kakao a prášok do pečiva.
- Preosiatu suchú zmes vmiešame do žĺtkovej zmesi, môžeme aj mixérom. Na konci jemne metličkou vmiešame vyšľahané bielky, tak aby sme ich nerozbili a cesto bolo nadýchané.
- Cesto vylejeme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 170 stupňov asi 40 minút. Môžete urobiť test tak, že do cesta pichnete kovovou špajdlou a ak je čistá, tak je cesto dobre upečené.
- Urobíme si cukrový sirup: Do malého hrnca dáme vodu a cukor a varíme, až kým nám zmes nezhustne na konzistenciu hustého sirupu. Prilejeme do zmesi hotovú silnú kávu a varíme ešte chvíľu, aby sa nám chute spojili. Necháme vychladnúť.
- Roztopíme si čokoládu nad parou. V druhej miske si vyšľaháme šľahačku s mascarpone a pridáme mierne vychladnutú čokoládu. Podľa chuti môžeme dosladiť práškovým cukrom.
- Vychadnutý korpus rozrežeme na 2 časti. Prvú časť natrieme kávovým cukrovým sirupom a pridáme polovicu krému. Prikryjeme druhou časťou a natrieme po všetkých stranách zvyšok krému. Ja som použila na zdobenie lyžicu, okrúhlou stranou lyžice som vytvorila nedbalý efekt.
Môžete ochutnávať 🙂