Zbožňujete cheesecake tak ako ja? Veď prečo aj nie, takmer žiadna múka, čistá chuť syra a tá krémová chuť 🙂 … a aby som nezabudla, jednoduchá príprava … nemusíte byť žiadna cukrárka a chutný dezert je na stole 🙂
Vedeli ste, že cheesecaky sú typicky americký dezert a najlepšie cukrárne-reštaurácie, kde ich predávajú, tzv. Cheesecake factory majú na každom rohu? … my sme jednu z nich objavili až posledný týždeň našej dovolenky v Amerike, ale ten cheesecake stál fakt zato … mali ich hádam v 30 rôznych príchutiach a ľudia nane stáli v dlhých šórach … ani sa im nečudujem … môj bol kokosovo-čokoládový, neskutočne krémový, no proste úžasný … asi to bolo to najlepšie čo som v Amerika jedla 🙂
Ja som si ho trošku upravila na slovenský spôsob a osviežila malinami, aby som ho trošku odľahčila a myslím, že sa fakt podaril … stačí vyskúšať 🙂
INGREDIENCIE:
Korpus:
- 200 g sušienok
- 110 g masla
Plnka:
- 350 g mascarpone
- 280 g krémového syra
- 270 g jemného tvarohu (môžete nahradiť aj hocijakým krémovým syrom)
- 200 g kryštálového cukru
- 70-80 ml šlahačkovej smotany
- 5 vajíčok
- citrónová kôra z jedného citrónu, prípadne citrónová šťava
Malinová poleva:
- 150 g malín (ja som použila čerstvé), môžete použiť aj mrazené a čím viac malín, tým lepšie J
- 1,5 lyžice trstinového cukru
- 1 lyžička agaru (prírodná želatína z morskej riasy)
Smotanová poleva:
- Pár lyžičiek kyslej smotany a trošku cukru, aby bola smotana redšia.
POSTUP:
- Keksy si rozdrvíme a zmiešame s roztopeným maslom na hustú kašu, ktorú nasypeme do torty na pečenie vystlanej papierom na pečenie a vymastenej maslom. Keksy na spodu a boku formy „uťapkáme“ a odložíme do chladničky, kým si urobíme plnku.
- Mascarpone, syr, tvaroh a cukor vymiešame/vyšlaháme. Pridáme jedno po druhom všetky vajíčka, ale pridávame ich postupne asi po minútke. Na konci prilejeme smotanu a pridáme citrónovú kôru, šľaháme na najnižšom výkone.
- Pripravenú zmes nalejeme na popučené keksíky a vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov.
- Po 15 minútach znížime teplotu na 120 stupňov a pečieme v elektrickej rúre asi 90 minút až kým nie je korpus pevný, ale uprostred trošku mľandravý.
- Po upečení ho ešte necháme v otvorenej rúre asi 20 minút. Aby cheesecake nepopukal, kým bude chladnúť, tak ešte kým je teplý prejdeme nožom okolo cheesecaku.
- Po vychladnutí si pripravíme malinovú polevu tak, že dáme do malého hrnca maliny a cukor. Celý čas miešame a počkáme, kým sa nevytvorí mierne-tekutá malinová poleva. Na zahustenie pridáme prírodnú želatínu-agar rozpustenú v troche vody, alebo inú želatínu a počkáme, kým zhustne.
- Keď je malinová poleva hotová, tak ju vylejeme na cheesecake a dáme chladiť do chladničky.
- Ja som na ozdobenie použila ešte smotanovú polevu. Polevu som si dala do injekčnej striekačky a urobila malé biele bodky v tvare špirály, ktoré som potom jedným ťahom spojila s použitím hrotu injekčnej striekačky. Môžete použiť aj špilku alebo špáradlo.
- Nechala som chladiť celú noc a potom príde tá najlepšia vec – OCHUTNÁVANIE 🙂
Malý trik: Pri pečení si dajte pod tortovú formu pekáč, na ktorý bude kvapkať voda, ktorá sa bude odparovať.