Ovsené koláčiky s brusnicami

12.12. 2018 Lenka 1011x

Priznávam, plánovanie nie je moja silná stránka … teda nie až tak plánovanie ako dodržovanie plánu … vždy mi totiž akosi do toho niečo príde, niečo sa zamotá alebo len proste zabudnem a akosi vždy nakoniec nestíham … no a presne preto vám pridávam prvý recept na vianočné koláčiky až teraz … ale pracujem na sebe a však lepšie neskoro ako nikdy  🙂 … no ale tieto koláčiky sa naozaj oplatí pripraviť … vďaka celozrnným ovseným vločkám sú zdravšie ako iné čajové pečivo a vďaka poctivo ukrytým sušeným brusniciam priamo v ceste sú aj príjemne šťavnaté … dokonalosť už vytvára len čokoládová bodka navrchu 🙂 … samozrejme nie je povinná, môžete ju smelo vymeniť za obľúbený lekvár  🙂 čo tak brusnicový?  😀 … a čo je na nich ešte super? …  že aj po pár dňoch sú stále vynikajúce 🙂 … no nejdem sa tu zbytočne rozpisovať, idem pripravovať ďalšie vianočné recepty 🙂 … a nezabudnite si vychutnávať vianočné pečenie a všetko čo s tým súvisí, má to neopísateľná čaro 🙂

INGREDIENCIE (36 ks)

  • 100 g hladkej múky
  • 80 g pomletých celozrnných ovsených vločiek (môžete použiť aj klasické)
  • 80 g masla
  • 70 g cukru
  • trošku nastrúhanej pomarančovej kôry
  • štipka soli
  • 50 g sušených brusníc
  • 1 celé vajíčko
  • ½ lyžičky prášku do pečiva

Čokoládová ganache

  • 30 g horkej čokolády
  • 30 g šľahačkovej smotany
  • soľ

POSTUP:

  1. Maslo izbovej teploty vymiešame s vajíčkom, cukrom. Pridáme pomarančovú kôru, soľ a prášok do pečiva.
  2. Nakoniec pridávame po lyžiciach múku, ovsené vločky a posekané brusnice.
  3. Z cesta urobíme malé guľôčky, ktoré rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Do stredu každej vložíme prst a stlačíme, aby sme urobili jamku. Môžete si pomôcť aj nejakou kuchynskou pomôckou, ja som robila jamky vrchnákom zo skleneného džbánu.
  4. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 190 stupňov. Pečieme 5 minút, potom teplotu znížime na 175 stupňov a pečieme ešte ďalších 4-5 minút.
  5. Šľahačkovú smotanu a štipku soli dáme zohriať a odstavíme v bode varu. Nalámeme do nej čokoládu a miešame, kým nám nevznikne hladký krém.
  6. Keksíky po vybratí z rúry necháme vychladnúť, jamky môžeme teplé ešte viac zatlačiť, aby nám vznikol väčší priestor na plnku (čím viac plnky, tým lepšie, nie? :-D). Jamky na keksíkoch naplníme čokoládovou ganache alebo džemom podľa chuti 🙂

Pozn.: Receptík je inšpirovaný našou starou rodinnou Sandtnerovou kuchárkou.

Komentáre