Orechové sušienky

2.12. 2019Lenka400x

Slávnostne otváram vianočné pečenie aj ja 🙂 … celý november som usilovne pracovala a vymýšľala pre vás nové recepty – každý si určite vyberie to svoje – tešte sa na bezlepkové, bezlaktózové, suché, slávnostné, ale aj úplne veganské … každý z nich som piekla viackrát, aby som si bola istá, že vám budú chutiť a naozaj chutia 🙂

No a aj napriek tomu, že aj keď nie som veľmi keksíková, tak tieto orechové som si obľúbila po prvom ochutnaní a nielen ja, tieto úplne jednoduché orechové chutia všetkým, čo ich skúsili, však predsa orechy k Vianociam proste patria 🙂 … čo vy na to, skúsite?

INGREDIENCIE (26 ks)

Keksíky:

  • 115 g masla
  • 100 g vlašských orechov
  • 125 g špaldovej hladkej múky
  • Štipka soli
  • 50 g práškového cukru
  • 1 lyžička vanilkovej esencie alebo 1 lyžička vanilkového cukru
  • 2 štipky prášku do pečiva (na konček noža si naberte prášok do pečiva a toto zopakujte dvakrát)
  • 1 cl  rumu (môžete aj vynechať, ale urobí to krásnu chuť aj arómu)

Čokoládová poleva:

  • 50 g horkej čokolády
  • 1 lyžička kokosového oleja

POSTUP:

  1. Zmäknuté maslo vyšľaháme s práškovým cukrom, vanilkovou esenciou/vanilkovým cukrom a rumom do peny. 
  2. Orechy si rozmixujeme najemno, zmiešame s múkou, soľou a práškom do pečiva.
  3. Sypkú zmes vmiešame do maslovej peny a spracujeme v miske ručne alebo v kuchynskom robote. Prikryjeme včelobalom alebo fóliou a odložíme do chladničky na asi 2 hodiny.
  4. Vyberieme z chladničky a formujeme z cesta malé guličky (priemer asi 2-3 cm), ktoré ukladáme na plech vystlatý papierom na pečenie. Medzi guličkami necháme väčší rozostup, lebo guličky sa počas pečenia rozpľasnú a mohli by sa zlepiť. Pečieme v rúre vyhriatej na 170 stupňov asi 12-15 minút.
  5. Po upečení ich necháme vychladnúť  dozdobíme podľa vlastnej chuti, ja som ich poliala čokoládovou polevou. A už len vychutnávame J

Keksíky vám vydržia v uzavretej dózičke aj viac než týždeň a stále sú chutné ako po vybratí z rúry 🙂

Komentáre