Opekance s vanilkovo-makovým krémom a malinami

28.12. 2017 Lenka 389x

Tento rok sme sa rozhodli vianočný stôl trošku ozvláštniť a začali sme hneď pri prvom chode – opekancoch. Namiesto tradičných orechových, makových alebo bryndzových sme si tento rok pripravili bobáľky s vanilkovo-makovým krémom a malinovým prelivom. A musím povedať, že všetci boli veľmi milo prekvapení ako sa dajú opekance povýšiť na ešte vyššiu úroveň 🙂

Tak trošku netradičné opekance sú vynikajúce nielen k sviatočnému stolu, ale kľudne aj ako sladký dezert, raňajky alebo len tak 🙂 … kombinácia maku, vanilky a kyslých malín je vynikajúcim kontrastom všetkých chutí a myslím, že každý si tam nájde to svoje. Vyskúšajte, budete ľutovať, že ste ich v tejto kombinácii neskúsili už skôr 🙂

 

INGREDIENCIE: (asi 8 porcií)

Opekance – robila ich moja mamina, takže presný receptík vám nepoviem, ale na internete nájdete kopu receptov

Vanilkový krém:

  • 1 balenie Zlatého klasu
  • asi 800 ml mlieka
  • Cukor
  • Vanilkový cukor alebo vanilka
  • 2-3 lyžice namletého maku

Malinový preliv:

  • Asi 250 g mrazených alebo čerstvých malín
  • Asi 2 lyžice cukru – alebo podľa chuti
  • Trošku vriacej vody – asi 0,5 dcl

POSTUP:

  1. Vanilkový krém: Pripravíme si stredne hustý krém z 1 balíčku zlatého klasu podľa návodu na obale – čiže približne 800 ml mlieka a dosladíme podľa chuti vanilkovým a kryštálovým cukrom. Tesne pred koncom prisypeme mak a ešte chvíľku povaríme.
  2. Malinový preliv: Maliny s cukrom a troškou vriacej vody varíme v hrnci asi 5-7 minút, tak aby bola omáčka stredne riedka. Čím viac ich varíme, tým hustejšia bude omáčka.
  3. Opekance naservírujeme na tanier a polejeme vanilkovým krémom, na ktorý nalejeme malinový preliv a môžeme podávať. Ozdobíme podľa vlastnej fantázie 🙂

Komentáre