Som veľká milovníčka ovocia, čokolády a keď mi tam ešte aj niečo chrumká, tak je to proste neodolateľná kombinácia 🙂 … A tak som sa rozhodla pripraviť bezlepkovú tortičku, kde sa všetky tieto chute spájajú a vytvárajú pre mňa dokonalú harmóniu 🙂
Ale varujem vás, je to riadna bomba a viac ako 2 kúsky naraz nezvládnete … na druhej strane aspoň vám zostane niečo aj na zajtra 🙂
INGREDIENCIE:
Tvarohový krém:
- 400 g horkej čokolády – ja som použila 350 g – 53-%nej a 50 g 75 %-nej
- 125 g mascarpone
- 300 ml šľahačkovej smotany – aspoň 31 %
- 500 g jemného tvarohu
Malinové pyré:
- 250 g ovocia – mrazených alebo čerstvých malín
- 50 g trstinového cukru
- 0,02 dl vodky alebo iného alkoholu
Chrumkavá vrstva:
- 20 g mandľových lupienkov
- 30 g nasekaných solených arašidov
- 30 g roztopeného masla
- 75 g horkej čokolády
- 40 g burizónov
Korpus:
- 60 g cukru
- 2 žĺtky
- 3 bielky
- 40 g mandľovej múky
- 10 g kokosovej múky
- 10 g kakaa
- 4 lyžice vody
- 1,5 lyžičky prášku do pečiva
- štipka soli
Čokoládová ganache:
- 150 g horkej čokolády
- 100 ml smotany na šľahanie
POSTUP:
- Bielka vyšľaháme so štipkou soli na pevnú penu. Múky preosejeme a zmiešame s práškom do pečiva a kakaom. Žĺtka vyšľaháme s cukrom a pridáme vodu. Preosiatu múku vmiešame do žĺtkovej zmesi. Na koniec jemne vmiešame do zmesi vyšľahané bielka. Vylejeme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie( s priemerom 22 cm) a dáme piecť do rúry vyhriatej na 170 stupňov asi 25 minút. Po vychladnutí odstránime papier na pečenie a korpus vložíme naspäť do tortovej formy.
- Chrumkavú vrstvu pripravíme: Mandle rozložíme na papier na pečenie a pečieme asi 10 minút v rúre vyhriatej na 160 stupňov, prípadne ich opečieme na panvici. Čokoládu roztopíme a arašidy nasekáme. Do väčšej misky vsypeme nasekané upečené mandle, arašidy, burizóny a zalejeme roztopeným maslom. Premiešame, pridáme roztopenú čokoládu a dôkladne premiešame, aby sa nám všetky suroviny spojili. Zmes vysypeme na korpus a rovnomerne utľapkáme lyžicou, aby bola všade približne rovnaká vrstva. Dáme chladiť do chladničky, pokým pripravíme krém a malinové pyré.
- Malinové pyré: Do hrnca nasypeme cukor, maliny a vodku a varíme na miernom ohni, pokým nám nevznikne hustejšie pyré – asi 10-15 minút.
- Tvarohový krém:Do vyššej misky nalejeme šľahačku a vyšľaháme, ale nie úplne do tuha. Pridáme tvaroh a mascarpone a šľaháme ďalej. Do zmesi pridáme roztopenú čokoládu a prešlaháme, aby sa čokoláda dostala všade.
- Polovicu tvarohového krému nalejeme do tortovej formy na chrumkavú zmes a zarovnáme. Hneď nalejeme malinové pyré a takisto zarovnáme, aby sa dostalo všade. Na pyré nalejeme druhú polovicu tvarohového krému, zarovnáme a dáme chladiť do chladničky na minimálne 3 hodiny, najlepšie aj celú noc.
- Ganache: Smotanu vylejeme do menšieho hrnca a hrejeme na miernom plameni až kým nezačne smotana vrieť. Vypneme, dáme prečo zo sporáka nasypeme do horúcej smotany nalámanú čokoládu a miešame až kým sa celá čokoláda nerozpustí. Zmes ešte teplú vylejeme na tortu, ktorú sme pred tým vybrali z tortovej formy. Lejeme do stredu a nožíkom zarovnávame, aby nám vznikli pekné stekance.
- Dáme vychladiť ešte na hodinku, dozdobíme ovocím alebo mandľami a môžeme podávať 🙂