Kávové zrná len z 5 ingrediencií

19.12. 2017Lenka8114x

Aj vy milujete dezerty z kávy? Káva a čokoláda (v koláčoch) je pre mňa neodolateľná kombinácia. U mňa je to paradox, lebo ozajstnú kávu nepijem – v živote som nevypila ani šálku – jediné čo zvládnem je max. napenené cappuccino a aj to tam musím pridať pár kociek cukru, aby som ho nemala horké 🙂  A možno je to tak správne, aspoň udržiavam svet v „kávovej“ rovnováhe 🙂

Ale späť k receptu 🙂 … ja nie som veľmi zástancom marcipánu, takže v tomto recepte žiadny marcipán ani maslový krém nehľadajte … tento recept sa v našej rodine pečie už dlhé roky a bodaj bodaj by aj nie – kávové zrná sú geniálne 🙂 … ide o nepečený rýchly dezert – celá príprava trvá všehovšudy tak max. hodinu a vydržia vám v chladničke alebo na balkóne aj viac ako týždeň – teda ak ich skôr nezjete 🙂

INGREDIENCIE: (42 ks)

Na zrná:

  • 1 ks BB puding čokoládový – od Oetkeru (250 g balenie)
  • 125 g zmäknutého masla
  • 125 g práškového cukru (alebo podľa chuti)
  • 3 lyžičky mletej kávy – Popradskú alebo iné značku (Pozor: NIE Nescu)
  • 0,5 dcl rumu alebo rumovej arómy

Na čokoládovú polevu:

  • 100 g horkej čokolády
  • 1,5 – 2  lyžičky kokosového oleja

POSTUP:

  1. Všetky suroviny na zrná poriadne zmiešame až kým nestaneme pevnú hmotu.
  2. Vytvarujeme malé guličky veľkosti bonbónov.
  3. Do guličiek urobíme pozdĺžny pás, ktorý vytvaruje z guličiek tvar zŕn. Ja som použila rúčku z lizáku (môžete použiť aj rúčku z tenšej varechy), ktorú som pritlačila na guličku a vytvorila krásne kávové zrno.
  4. Po vytvarovaní zŕn ich dáme asi na 2 hodinky do chladničky.
  5. Rozpustíme si čokoládu s kokosovým olejom a namáčame v nej kávové zrná z jednej strany. Ja som použila napichovátko/špáratko, na ktoré som napichla zo spodu kávové zrno a namočila vrchnú časť do čokolády. Potom som ho premiestnila výrezom hore na tácku vystlanú papierom na pečenie. Takto namočíme do čokolády všetky zrná.
  6. Hotové kávové zrná premiestnite na studené miesto – do chladničky, na balkón alebo vonku. Skladujú sa v uzatváratelnej dóze a bez problémov vám vydržia viac ako týždeň. Teda ovšem ak ich nezjete skôr J … To sa veľmi rýchlo môže stať, lebo sú návykové 🙂

Komentáre