Čokoládovo-jahodové tiramisu

28.1. 2018 Lenka 790x

Aj vy si myslíte, že záver víkendu si zaslúži niečo výnimočné? Myslím, že nedeľa bez koláčika by sa nikomu z nás ani nerátala 🙂 … po bábovkách a tortičkách som sa dnes rozhodla pripraviť si niečo iné, trošku menej náročné na prípravu … vedela som však, že čokoláda tam nesmie chýbať … a tak som pretransformovala klasické tiramisu na čokoládové … prihodila som čerstvé jahody, aby to bolo šťavnatejšie a piškóty som si upiekla sama … a urobila som dobre, je to pochúťka … jednu porciu som si urobila aj do zatváracieho pohárika a tak moje zajtrajšie raňajky v práci budú na úplne inej úrovni 🙂 … však čo, aj začiatok týždňa môže byť výnimočný 🙂

INGREDIENCIE: (6 porcií)

Domáce piškóty:

  • 1 vajce
  • 30 g špaldovej hladkej múky
  • 1 lyžička vanilkového cukru
  • 15 g kryštálového cukru
  • štipka soli

Mascarpone plnka:

  • 210 ml šľahačkovej smotany (min. 30 %)
  • 350 g mascarpone
  • 40 g práškového cukru

Čokoládová vrstva:

  • 65 g horkej čokolády (ja som použila kombináciu 75 % a 55 %-nej
  • 75 ml šľahačkovej smotany (min. 30%)

Potrebujeme ešte:

  • jahody – asi 200 g
  • kakao

POSTUP:

  1. Urobíme si domáce piškótové cesto. Vyšľaháme bielko so štipkou soli dotuha, pridáme kryštálový a vanilkový cukor a šľaháme do hustej lesklej peny. Ručne metličkou pridáme rozmiešané žĺtko. Na konci vsypeme preosiatu múku a jemne premiešame metličkou. Cesto vylejeme do pekáča vystlaného papierom na pečenie a roztrieme po celej ploche, čím máme väčší pekáč, tým skôr sa piškótové cesto upečie. Pečieme na 155 % asi 20 minút. Cesto po vychladnutí budeme lámať a vzniknú nám tak domáce piškóty rôznych tvarov.
  2. Mascarpone plnku si pripravíme vyšľahaním vychladnutej šľahačkovej smotany, do ktorej po vyšľahaní pridáme mascarpone a prisypeme cukor. Ešte raz spolu prešľaháme.
  3. Čokoládová vrstva: Šľahačkovú smotanu vlejeme do menšieho hrnca a privedieme k varu a hneď vypneme. Ešte do horúcej nalámeme čokoládu a miešame, kým sa nerozpustí.
  4. Pripravíme si sklenené poháre, do ktorých postupne vrstvíme vrstvu mascarpone, vrstvu nalámaného cesta (piškót), vrstvu čokolády a vrstvu nakrájaných jahôd. Pokračujeme kým nie je pohárik plný. Na vrchu by mala byť vrstva mascarpone, ktorú posypeme kakaom a ozdobíme jahodami.

Dobrú chuť 🙂

 

Komentáre