Všetci vieme, že raňajky sú základom dňa a predsa si na nevieme čas. Zväčša len niečo narýchlo zhltneme a popritom robíme tisíc ďalších vecí … prečo? Lebo sme v takej uponáhľanej dobe, kedy aj 24 hodín nám je málo. Čo sme cez týždeň zameškali však môžeme cez víkend dobehnúť a pripraviť si raňajky ako pre kráľov – ako odmenu za celý týždeň. A nielen to, skutočné čaro víkendových raňajok spočíva najmä v tom, že si ich pekne pomaly vychutnáme, nielen samotné raňajky, ale aj celú ich prípravu.
Čo môže byť krajšie ako začínať deň spolu, pustiť sa do prípravy a vychutnávať si čaro lenivého ráňa a víkendovej pohody 🙂 Však kedy ak nie cez víkend, keď máme na raňajky kopu času, nikto sa nikam neponáhľa a raňajky konečne môžu byť výnimočné. A ktovie možno sa z nich časom stane krásny rodinný víkendový rituál, bez ktorého už žiadny víkend nebude víkendom 🙂
A aby boli víkendové raňajky naozaj výnimočné chce to sa s nimi trošku pohrať a venovať viac času ich príprave. Ale každopádne to stojí za to 🙂 Čo vy na to? Navnadila som vás? Začnime víkend tak ako sa patrí 🙂
Ak som vás inšpirovala, tak tu mám pre vás pár tipov na výživné teplé raňajky, ktoré skvele naštartujú váš deň a pri ich príprave sa môže zapojiť celá rodina:
LIEVANCE
Zvnútra mäkučké, zvonku chrumkavé … kto by im odolal? Pre mňa sú perfektné raňajkové jedlo – rýchlo zasýtia, ak použijete správne suroviny, tak môžu byť aj super fit a vďaka sladkým ingredienciám sú raňajkami aj dezertom zároveň. S čerstvým ovocím sú jednoducho neodolateľné a ak pri ich pečení použijete silikónové formičky v rôznych tvaroch, deti sa budú predbiehať, aby vám mohli pri ich príprave pomáhať. Ak sa chcete trošku inšpirovať inými kombináciami vyskúšajte moje lievance s malinovou omáčkou (odkaz tu) alebo čoko-lievance so skaramelizovanými banánmi (recept nájdete tu).
MLIEČNA RYŽA
Mliečnu ryžu môžete kúpiť aj v obchode, ale teplej domácej verzii sa rozhodne nevyrovná. Konzumácia ryže má navyše kopu pozitív – prečistí vám organizmus a keďže nezaťažuje trávenie môžete si ju dopriať nielen na raňajky, ale aj ako sladký olovrant. Môj tip na to ako pripraviť mlienu ryžu, môžete nájsť tu.
KRUPICOVÁ KAŠA
Milujem ju od doby, kedy mi ju pripravovala babička, keď som u nej trávila letné prázdniny. S kúskom masla a grankom to boli moje obľúbené raňajky. Prešlo pár rokov, ja som dospela a znova som objavila čaro grísky. Receptík na moju grísku s ovsenými vločkami nájdete tu.
PŠENOVÁ KAŠA
Pšeno som objavila len nedávno, ale zamilovala som si ho na prvé ochutnanie. Má aj jeden bonus navyše – je aj veľmi zdravé a vhodné aj pre bezlepkáčov. Kombinovať sa dá na viac spôsobov, ja ho najviac milujem s horúcimi malinami a ovsenými vločkami – vyskúšajte, určite si ho zamilujete aj vy – receptík tu.
Tak čo vybrali ste si tie svoje? Ja sa už neviem dočkať rána … je nedeľa, takže moje víkendové raňajky budú luxusné 🙂