Mojím bezkonkurenčne najobľúbenejším receptom sú šuhajdy … každý robí šuhajdy na iný spôsob – našla som aj recepty so salkom alebo slaným karamelom … ja uprednostňujem našu rodinnú klasiku – kombináciu vlašských orechov a čokolády … no a trošku rumu do toho 🙂 … sú úžasné – jemná horkosť orechov sa príjemne dopĺňa so sladkosťou čokolády a to vytvára pre mňa dokonalú kombináciu 🙂 … tentokrát som zaexperimentovala aj s malinovými, lebo kombináciu malín a čokolády milujem … a chutia naozaj šťavnato 🙂
Receptík je veľmi jednoduchý, keďže sa nič nepečie a garantujem vám, že ich budete mať hotové do hodinky … a myslím, že aj deti vám budú radi asistovať alebo minimálne vyjedať roztopenú čokoládku priamo z hrnca 🙂
INGREDIENCIE:
Orechové šuhajdy: (počet 24 veľkých šuhájd + 11 malých šuhájd)
Plnka:
- 100 g mletých vlašských orechov
- 35 g kokosového oleja, prípadne iného tuku, ak nemáte radi kokosový olej
- 3,5 lyžice práškového cukru
- 0,4 dl rumu alebo rumovej arómy
Čokoláda:
- 450 g horkej čokolády – ja som použila 53-percentnú čokoládu
- 7 -8 lyžičiek kokosového oleja – na zriedenie čokolády, inak jej miniete veľa, kľudne môžete pridať viac lyžičiek a v tom prípade miniete menej čokolády, môžete použiť aj klasický stolový slnečnicový alebo iný obľúbený olej
Malinové šuhajdy: (20 veľkých šuhájd)
Plnka:
- 210 g mrazených malín
- 45-50 g kryštálového cukru
- 2 cl vodky alebo iného alkoholu
Čokoláda:
- 300 g čokoláda
- 4 lyžičky kokosového oleja
POSTUP:
- Orechová plnka: Pomleté orechy zmiešame s ostatnými ingredienciami určenými do plnky – vznikne nám tak stredne hustá hmota, ktorá pôjde do stredu šuhájd. V prípade, že chcete mať hmotu tekutejšiu, tak môžete orechy zaliať trochou horúceho mlieka a tak ich zabariť.
- Malinová plnka: Do hrnca dáme maliny, cukor a vodku a varíme na miernom ohni na hustú kašu – približne na hustotu džemu.
- Čokoládu rozpustíme spolu s kokosovým olejom.
- Na spodok papierových košíčkov vylejeme trošku čokolády – malá lyžička bude dosť. Potrebujeme len základ, na ktorý budeme dávať vrstvu orechovej plnky alebo malinovej plnky.
- Necháme chvíľočku stuhnúť spodnú vrstvu čokolády a navrstvíme na ňu orechovú alebo malinovú plnku, tiež asi lyžičku.
- Plnku zalejeme čokoládou, tak aby bola plnka zakrytá alebo až do úplného vrchu. Dáme zachladnúť a teste pred úplným stuhnutím posypeme šuhajdy ľubovoľnou posýpkou – v mojom prípade mandľovými a kokosovými lupienkami. Môžete použiť aj hocijaké jedlé ozdôbky, lentilky alebo orechy.
Verím, že vám tieto orechové a malinové šuhajdy budú chutiť 🙂