Šuhajdy na 2 spôsoby – malinové a orechové

23.12. 2017Lenka6200x

Mojím bezkonkurenčne najobľúbenejším receptom sú šuhajdy … každý robí šuhajdy na iný spôsob – našla som aj recepty so salkom alebo slaným karamelom … ja uprednostňujem našu rodinnú klasiku – kombináciu vlašských orechov a čokolády … no a trošku rumu do toho 🙂 … sú úžasné – jemná horkosť orechov sa príjemne dopĺňa so sladkosťou čokolády a to vytvára pre mňa dokonalú kombináciu 🙂 … tentokrát som zaexperimentovala aj s malinovými, lebo kombináciu malín a čokolády milujem … a chutia naozaj šťavnato 🙂

Receptík je veľmi jednoduchý, keďže sa nič nepečie a garantujem vám, že ich budete mať hotové do hodinky … a myslím, že aj deti vám budú radi asistovať alebo minimálne vyjedať  roztopenú čokoládku priamo z hrnca 🙂

INGREDIENCIE: 

Orechové šuhajdy: (počet 24 veľkých šuhájd + 11 malých šuhájd)

Plnka:

  • 100 g mletých vlašských orechov
  • 35 g kokosového oleja, prípadne iného tuku, ak nemáte radi kokosový olej
  • 3,5 lyžice práškového cukru
  • 0,4 dl rumu alebo rumovej arómy

Čokoláda:

  • 450 g horkej čokolády – ja som použila 53-percentnú čokoládu
  • 7 -8 lyžičiek kokosového oleja – na zriedenie čokolády, inak jej miniete veľa, kľudne môžete pridať viac lyžičiek a v tom prípade miniete menej čokolády, môžete použiť aj klasický stolový slnečnicový alebo iný obľúbený olej

Malinové šuhajdy: (20 veľkých šuhájd)

Plnka: 

  • 210 g mrazených malín
  • 45-50 g kryštálového cukru
  • 2 cl vodky alebo iného alkoholu

Čokoláda:

  • 300 g čokoláda
  • 4 lyžičky kokosového oleja

POSTUP:

  1. Orechová plnka: Pomleté orechy zmiešame s ostatnými ingredienciami určenými do plnky – vznikne nám tak stredne hustá hmota, ktorá pôjde do stredu šuhájd. V prípade, že chcete mať hmotu tekutejšiu, tak môžete orechy zaliať trochou horúceho mlieka a tak ich zabariť.
  2. Malinová plnka: Do hrnca dáme maliny, cukor a vodku a varíme na miernom ohni na hustú kašu – približne na hustotu džemu.
  3. Čokoládu rozpustíme spolu s kokosovým olejom.
  4. Na spodok papierových košíčkov vylejeme trošku čokolády – malá lyžička bude dosť. Potrebujeme len základ, na ktorý budeme dávať vrstvu orechovej plnky alebo malinovej plnky.
  5. Necháme chvíľočku stuhnúť spodnú vrstvu čokolády a navrstvíme na ňu orechovú alebo malinovú plnku, tiež asi lyžičku.
  6. Plnku zalejeme čokoládou, tak aby bola plnka zakrytá alebo až do úplného vrchu. Dáme zachladnúť a teste pred úplným stuhnutím posypeme šuhajdy ľubovoľnou posýpkou – v mojom prípade mandľovými a kokosovými lupienkami. Môžete použiť aj hocijaké jedlé ozdôbky, lentilky alebo orechy.

Verím, že vám tieto orechové a malinové šuhajdy budú chutiť 🙂

Komentáre