Tak toto je jedna z mojich srdcoviek, moja obľúbená polievka, teda skôr hlavné jedlo, lebo ja si vždy naložím fakt veľa a druhé už ani nepotrebujem 🙂 … a keď si k nej dáte ešte aj zemiakové placky, tak koniec 🙂 … aj keď väčšinu jedál ma naučila mamina, tak fazuľovú robila vždy najlepšiu babka … vždy, keď ju robím tak si spomeniem ako ma zaúčala … bolo to v čase, keď ma ešte varenie tak nebralo ako teraz 🙂 a tak som doslova hltala všetky jej tajné triky ako ju urobiť čo najlahodnejšou … a priznám sa, že moja aj tak nikdy nebude taká ako je tá jej, neviem čo tam pridáva 🙂 … ale asi to je tá láska 🙂 … možno to je ale len pocit, ktorý v nás vyvolávajú jedlá našich rodičov, babiek alebo starkých … lebo v nich proste podvedome cítime to detstvo a krásne spomienky naň a preto si chceme tieto pocity uchovať a cítime ich práve v našich obľúbených jedlách … a keď sa tak zamyslím, tak moje najobľúbenejšie jedlá sa spájajú práve s detstvom … asi to nebude náhoda … ani super-exkluzívne jedlo z najdrahšej reštiky mi nikdy nevyvolá taký pocit ako práve naše obľúbené jedlá z detstva 🙂 … máte to tak aj vy? Akú sú tie vaše naj? A aké spomienky na ne máte?
INGREDIENCIE: (4-5 porcií)
400 g namočenej veľkej fazuľe (cca. 150 g suchej fazuľe pred namočením)
2-3 polievkové lyžice hladkej múky (ak použijete 2 lyžice masti, tak 2 lyžice múky, ak 3 lyžice masti, tak 3 lyžice múky)
1 menšia lyžička červenej mletej papriky
50 ml smotany na šľahanie
2 lyžice octu
2 lyžička kryštálového cukru
2 mäkšie klobásky
Ak máte radi, tak kľudne dajte aj udené mäsko, krásne pustí chuť, ja napríklad dávam aj kožu zo slaninky, ktorú pred podávaním vyberiem
soľ
POSTUP:
Suchú fazuľu zalejeme vodou a necháme namočenú cca. 8-10 hodín, počas toho nám krásne „napučí“, následne ju zlejeme, zalejeme 2 litrami vody a varíme domäkka, v tlakovom hrnci to trvá cca. 30-45 minút.
Keď je fazuľa uvarená domäkka, pridáme na väčšie kúsky nakrájané zemiaky, koreniny (bobkový list, korenie, soľ, ošúpaný celý strúčik cesnaku v celku), klobásku (kľudne ju môžeme aj trošku popichať, krásne pustí šťavu do polievky), prípadne udené alebo kožu zo slaninky a varíme ešte 20 minút, kým nezmäknú aj zemiaky.
Medzitým si pripravíme záprašku, ktorú zásadne robím z bravčovej masti, lebo dodá polievočke tú správnu chuť. Na menšej panvici necháme rozpustiť masť, pridáme múku a chvíľku opekáme, pridáme papriku, premiešame a vypneme. Necháme vychladnúť, zalejeme smotanou a poriadne metličkou premiešame.
Klobásku z polievky vyberieme, nakrájame na plátky a odložíme bokom. Takisto vyberieme aj cesnak a korenie. Záprašku vlejeme do fazuľovej polievky a počas pridávania poriadne miešame, aby nám rovnomerne zahustila celú polievočku.
Nakoniec polievku iba dochutíme octom, cukrom a soľou. Klobásku vrátime do polievky a podávame. Ja ju mám najradšej so zemiakovými plackami 🙂