Z môjho minulotýždňového záväzku – viac piecť moje milované torty – vzišla táto bezlepková čoko kráska 🙂 … prečo tentokrát bezlepková? Lebo v kategórii „bezlepkové“ mám málo receptov 😀 😀 😀 … ale teraz vážne, čoraz viac stretávam ľudí, ktorí buď dobrovoľne alebo nedobrovoľne obmedzujú lepok alebo múku ako takú … ja som to takisto skúšala a jedla múčne jedlá, kde rátam aj pečivo len 2 x do týždňa a akosi som bez múky nedokázala fungovať … no ale však keď existujú aj zdraviu prospešnejšie bezlepkové náhrady, tak prečo by som ich neskúsila … doma mám zásoby ryžovej, kukuričnej, mandľovej, lieskovo-orieškovej a ďalších a veľmi som si ich obľúbila … pekne ozvláštnili moju kuchyňu a stále im hľadám využitie … už dlhšie sa chystám na pohánkovú, kokosová mi moc síce nesedela, ale možno jej ešte dám šancu 🙂
No a tak, že idem skúsiť moju obľúbenú variantu čokoládovej torty v bezlepkovej verzii … po poslednom katastrofálnom pokuse o korpus s použitím len lieskovo-orieškovej múky, ktorý po upečení bol mierne povedané „tuhý“, v menej lichotivom tvrdý takmer ako skala Ja nakoniec skončil v pohárikovom dezerte a to len preto, aby som nemala výčitky svedomia, keďže táto múka nepatrí zrovna medzi najlacnejšie 🙂 … tak napriek tomuto všetkému môj mandľový korpusík vyšiel úplne na výbornú 🙂 … a to až tak, že nepotrebuje ďalší update a môže ísť rovno na blog 🙂 … korpus je naozaj jemnučký, vďaka bielkam nadýchaný a pritom príjemne šťavnatý … jemne kyslasté ovocie a ľahučký čoko krém úplne bez cukru (ak nerátame tú v čokoláde) je už len sladkou bodkou a skvele dopĺňa túto bezlepkovú krásu … no láska na prvé ochutnanie 🙂 … jediné, čo mi doma ohundrali, že nie je väčšia a že museli čakať, kým ju nafotím 😀 … skúšala som totiž nový statív a keďže som chcela zachytiť padanie kakaového prášku na fotke, tak bola aj hodne pokakaovaná (teda to je ale čudné slovo :-), však som to musela skúsiť viackrát, kým sa mi to podarilo takto pekne zachytiť … teda pekne v rámci mojich možností 🙂
No čo vy na to? Skúsite? Nechcem tu strašiť s Valentínom, lebo ho tiež ako sviatok neuznávam, ale ak už chcete niečo darovať svojej polovičke, tak namiesto presladených bonboniér komerčných značiek radšej skúste radšej niečo svojej láske upiecť … ja sladkosti zásadne nekupujem, radšej si niečo upečiem a moji blízki to vždy ocenia omnoho viac 🙂 … krásny večer ešte prajem 🙂
INGREDIENCIE:
Korpus: (priemer 18 cm, robila som iba jeden korpus, ktorý som prerezala na polovicu)
- 3 žĺtka
- 5 bielok
- soľ
- 85 g kryštálového cukru
- 1 lyžička vanilkového cukru
- 90 g mandľovej múky
- 2 lyžice holandského kakaa
- 2 lyžičky vínneho kameňa (môžete použiť prášok do pečiva)
- 2 lyžice mlieka
Ovocná redukcia:
- 100 lesného ovocia (použila som mrazené)
- 20 g kryštálového cukru
Krém:
- 120 g horkej čokolády – použila som kombináciu 40, 54 a 70%nej, odporúčam použiť minimálne 50%-nú horkú čokoládu
- 200 ml šľahačkovej smotany (min. 33%)
- 160 g mascarpone
- 40 g tvarohu (kľudne nahraďte mascarpone)
POSTUP:
- Bielka vyšľaháme so štipkou soli dotuha. Žĺtka vyšľaháme do penista s kryštálovým a vanilkovým cukrom, na záver primiešame mlieko. Sypké suroviny (múku, vínny kameň a kakao) premiešame a preosejeme cez sitko. Do žĺtkovej zmesi postupne prisypávame sypkú zmes a miešame. Na koniec jemne primiešame vyšľahané bielka. Ak sa vám ťažko vmiešava múčna zmes, tak ju kľudne pridávajte nastriedačku s vyšľahanými bielkami. Hotovú zmes prelejeme do formy vystlanej papierom na pečenie a vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Pečieme 30 minút. Ako test, či je torta upečená môžete pichnúť do torty kovovú špilku a ak je čisté, tak je torta upečená. Po upečení necháme vychladnúť. Mierne vychladnutý korpus prerežeme, ja som použila starú známu niť, ktorou som dosiahla rovnomerné prekrojenie na 2 kusy.
- Kým sa pečie torta môžete si pripraviť ovocnú redukciu, ktorou budeme potierať tortu, aby bola krásne šťavnatá. Do menšieho hrnca vložíme lesné ovocie (nemusíte rozmrazovať, ak používate mrazené) a cukor a zvaríme to spolu na konzistenciu podobnú lekváru. Trvá to max. 10 minút.
- Krém: Čokoládu roztopíme nad parou alebo akokoľvek vám to vyhovuje. Šľahačkovú smotanu vyšľaháme do takmer tuha, pridáme mascarpone a tvaroh a prešľaháme do tuha. Nakoniec prilejeme jemne vychladnutú čokoládu a ešte raz spolu prešľaháme, aby sa čokoláda dostala všade. Krém odložíme do chladničky, kým nám vychladne korpus (nie je to podmienkou, ale nanáša sa potom lepšie).
- Prvú polovicu korpusu natrieme ovocnou redukciou a polovicou krému. Prikryjeme druhou polovicou korpusu a jemne otrieme tortu z každej strany. Nakoniec si zvyšný krém vložíme do zdobiaceho vrecka a obyčajnou zdobiacou špičkou vytvoríme postupne malé kopčeky vedľa seba (asi viete, čo tým myslím … inak to asi neviem opísať :-)). Ak nemáte chuť nemusíte zdobiť cukrárskou špičkou, ale kľudne môžete len natrieť krémom a dozdobiť čerstvým ovocím alebo len podľa vlastnej chuti. Necháme stuhnúť aspoň 2-3 hodiny a na záver posypeme kakaom, vyzerá to veľmi elegantne a dodá to tortičke ešte čokoládovejšiu príchuť a zamatový nádych 🙂