Priznávam, plánovanie nie je moja silná stránka … teda nie až tak plánovanie ako dodržovanie plánu … vždy mi totiž akosi do toho niečo príde, niečo sa zamotá alebo len proste zabudnem a akosi vždy nakoniec nestíham … no a presne preto vám pridávam prvý recept na vianočné koláčiky až teraz … ale pracujem na sebe a však lepšie neskoro ako nikdy 🙂 … no ale tieto koláčiky sa naozaj oplatí pripraviť … vďaka celozrnným ovseným vločkám sú zdravšie ako iné čajové pečivo a vďaka poctivo ukrytým sušeným brusniciam priamo v ceste sú aj príjemne šťavnaté … dokonalosť už vytvára len čokoládová bodka navrchu 🙂 … samozrejme nie je povinná, môžete ju smelo vymeniť za obľúbený lekvár 🙂 čo tak brusnicový? 😀 … a čo je na nich ešte super? … že aj po pár dňoch sú stále vynikajúce 🙂 … no nejdem sa tu zbytočne rozpisovať, idem pripravovať ďalšie vianočné recepty 🙂 … a nezabudnite si vychutnávať vianočné pečenie a všetko čo s tým súvisí, má to neopísateľná čaro 🙂
INGREDIENCIE (36 ks)
- 100 g hladkej múky
- 80 g pomletých celozrnných ovsených vločiek (môžete použiť aj klasické)
- 80 g masla
- 70 g cukru
- trošku nastrúhanej pomarančovej kôry
- štipka soli
- 50 g sušených brusníc
- 1 celé vajíčko
- ½ lyžičky prášku do pečiva
Čokoládová ganache
- 30 g horkej čokolády
- 30 g šľahačkovej smotany
- soľ
POSTUP:
- Maslo izbovej teploty vymiešame s vajíčkom, cukrom. Pridáme pomarančovú kôru, soľ a prášok do pečiva.
- Nakoniec pridávame po lyžiciach múku, ovsené vločky a posekané brusnice.
- Z cesta urobíme malé guľôčky, ktoré rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Do stredu každej vložíme prst a stlačíme, aby sme urobili jamku. Môžete si pomôcť aj nejakou kuchynskou pomôckou, ja som robila jamky vrchnákom zo skleneného džbánu.
- Dáme piecť do rúry vyhriatej na 190 stupňov. Pečieme 5 minút, potom teplotu znížime na 175 stupňov a pečieme ešte ďalších 4-5 minút.
- Šľahačkovú smotanu a štipku soli dáme zohriať a odstavíme v bode varu. Nalámeme do nej čokoládu a miešame, kým nám nevznikne hladký krém.
- Keksíky po vybratí z rúry necháme vychladnúť, jamky môžeme teplé ešte viac zatlačiť, aby nám vznikol väčší priestor na plnku (čím viac plnky, tým lepšie, nie? :-D). Jamky na keksíkoch naplníme čokoládovou ganache alebo džemom podľa chuti 🙂
Pozn.: Receptík je inšpirovaný našou starou rodinnou Sandtnerovou kuchárkou.