S čím sa vám spájajú Vianoce? S akou surovinou, ovocím alebo jedlom? Neviem čím to je, ale mňa asi prvé napadnú orechy 🙂 … my sme taká orechová rodina, odjakživa u nás prevládali orechové koláče, na Vianoce sme robili zvyčajne orechové opekance a orechy boli vždy spolu s ovocím a oblátkami v košíku pod stromčekom – vždy som si myslela, že je to znak úcty a vďaky za to, že sme sa počas roka mali dobre, ale možno to bola len taká naša malá rodinná tradícia 🙂 … no a nečudo, že orechy milujem dodnes, však aj môj najobľúbenejší vianočný koláčik – šuhajdy sú u nás plnené orechovou plnkou, orechy si dávam na teplé raňajkové kaše a jem ich aj len tak od hladu alebo keď som sa zvykla učiť na skúšky ešte počas štúdia na vysokej škole, pretože som verila, že mozog bude pracovať rýchlejšie a ja sa budem aj lepšie sústrediť 😀 😀 😀 … neviem či to fungovalo 🙂 … každopádne orechy u mňa vždy boli, sú a aj budú jedným z najobľúbenejších ovocí (teda, myslím, že práve tam ich zaraďujeme) 🙂
Pred časom som skúšala pre vás pripraviť mrkvovo-orechovú tortu, ale keďže tých je všade na internete v rôznych variantách plno, tak som si povedala, že skúsim niečo iné … a tak ma napadla bábovka, odjakživa sa celé generácie pripravovala v nedeľu ako sladké potešenie ku poobedňajšej kávičke … vždy som ju milovala, dokonca ešte väčšiu radosť som z nej mala v pondelok ráno, lebo som si ju mohla vziať do školy alebo neskôr do práce namiesto raňajok … pondelok sa tak zdal byť znesiteľnejší 🙂 … no a tak som sa rozhodla skombinovať orechy, mrkvu a bábovku … a ešte som nemohla odolať a povýšila som ju na slávnostnejšiu úroveň – spolu s mandarínkovým džemom a mascarpone krémom nielenže vyzerá na tanieri slávnostnejšie, ešte aj chuť je o omnoho zaujímavejšia – príjemne šťavnatá po mrkve a mandarínkach, zdravšia vďaka orechom a jemnejšia vďaka mascarpone krému 🙂 … no čo k nej dodať, je ideálna na vianočné ráno 🙂 … Čo vy na to? Vyskúšate?
INGREDIENCIE:
Bábovka:
- 230 g mrkvy (4-5 ks stredne veľkej mrkvy)
- 240 g polohrubej múky (1,5 hrnčeka)
- 100 g celých orechov (1 hrnček)
- 100 g cukru
- 200 ml mlieka
- 1 prášok do pečiva
- 1 lyžička škorice
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- 3 vajíčka
- soľ
- 1 lyžička vanilkového cukru
Krém:
- 160 ml šľahačkovej smotany (min. 33%)
- 3 lyžičky vanilkového cukru
- 160 g mascarpone
Mandarínkový džem:
- 1 lyžica cukru
- 2 mandarínky
- 1 lyžička limetkovej/citrónovej šťavy
POSTUP:
- Bábovka: Žĺtka oddelíme od bielkov, bielka vyšľaháme so štipkou soli na pevný sneh. Žĺtka vyšľaháme spolu s cukrom a vanilkovým cukrom na penu (asi 5 minút). Za stáleho šľahanie prilejeme mlieko a najemno nastrúhanú mrkvu spolu so šťavou, ktorá vznikla pri strúhaní a citrónovou šťavou. Následne už len ručne primiešame nadrobno pomleté/posekané orechy a postupne po lyžiciach vopred preosiatu múku spolu s práškom do pečiva a škoricou. Nakoniec už len jemne vmiešame sneh z bielkov. Vzniknutú zmes nalejeme do bábovkovej formy, vopred vymastenej maslom vysypanej múkou (v prípade ak používate silikónovú ako ja, tak nemusíte ani vymastiť, ani vysypať). Pečieme asi 50-60 mi v rúre vyhriatej na 170-180 stupňov.
- Mandarínkový džem: Mandarínky (2 ks) ošúpeme a rozmixujeme na v mixéri (v mojom prípade smoothovači), vznikne nám akoby taký hustejší mandarínkový džús. Do menšieho hrnca dáme skaramelizovať cukor a keď začne hnednúť, zalejeme ho džúsom (asi 2/3 džúsu) a miešame až kým sa cukor nerozpustí. Prilejeme limetkovú/citrónovú šťavu a varíme kým nám nevznikne taký redší džem, ktorý ešte trošku zhustne, kým bude chladnúť.
- Krém: Vyšľaháme si šľahačkovú smotanu do polotuha, pridáme mascarpone a vanilkový cukor a šľaháme dotuha a dáme schladiť do chladničky, kým nám nevychladne bábovka. Lepšie sa nám bude natierať vychladnutý krém ako úplne čerstvo pripravený.
- Upečenú bábovku necháme vychladnúť, vyberieme z formu a vrch potrieme mandarínkovým džemom, nakoniec ju celú potrieme z každej strany pripraveným mascarpone krémom. Dozdobíme podľa fantázie – ja som použila nasekané orechy 🙂 Bábovku skladujeme v chladničke 🙂