Medvedie krémové rizoto s cuketou

16.5. 2019Lenka391x

Talianska kuchyňa ma veľmi baví, to ste si už určite všimli, no a tak bolo len otázkou času, kedy pribudne na blogu aj moje talianske rizoto – samozrejme v takej mojej slovenskej verzii, nie som predsa žiadna Talianka 🙂 … talianske preto, že je krémové a slovenské, lebo však medvedí cesnak je taký náš slovenský, teda typický pre naše končiny 🙂
Toto rizoto robím často aj vo verzii bez medvedieho cesnaku, len pridám viac cukety, takže kľudne ho môžete aj vynechať, ak ho práve nemáte … a čo je najlepšie, teda okrem chuti samozrejme 🙂 … má krásnu zelenú farbu, ktorá nielen krásne vynikne na fotkách, ale sa so mnou aj celý život nesie – mám ju dokonca v priezvisku 🙂
A ešte malý detail, ak nemáte čertvý medvedí cesnak, nezúfajte … postačí pesto z medvedieho cesnaku (určite nájdete v rôznych bioobchodoch alebo vám niekto podaruje jednu dózičku zo svojich zásob) alebo v mojom prípade zásoby z minulého roka, kedy som len rozmixovala medvedí cesnak a zaliala ho olivovým olejom a uskladnila v uzatvárateľnej dóze v chladničke 🙂 … a vydržalo mi celú zimu 🙂

INGREDIENCIE: (1 porcia)

  • ryža na rizoto (ja kupujem arborio)
  • maslo
  • olivový olej
  • 0,5 dcl bieleho vína
  • zeleninový vývar
  • soľ
  • jarná cibuľka
  • ¼ cukety
  • 3 lyžičky medvedieho cesnaku rozmixovaného s olejom na jemno (môžete použiť aj medvedieho pesta)
  • parmezán
  • korenie

POSTUP:

  1. Do menšieho hrnca nalejeme lyžicu olivového oleja a lyžicu masla. Keď sa maslo roztopí, pridáme na jemno nakrájanú jarnú cibuľku a opražíme do sklovita, pridáme prepláchnutú ryžu a zalejeme bielym vínom, necháme minútku povariť, pridáme naberačku zeleninového vývaru a varíme. 
  2. Keď sa vývar vyparí, znova prilejeme vývar a takto to ho prilievame celý čas, keď už vidíme, že vývar sa vyparil. Keď je ryža takmer hotová prisypeme nastrúhanú cuketu a primiešame medvedí cesnak, zalejeme naberačkou vývaru a varíme ešte aspoň 5 minút. Samozrejme nezabúdame, že pravé talianske rizoto musíme na tanier liať (som počula :-), takže dbáme na to, aby v ňom bolo stále dostatok vývaru. 
  3. Tesne pred koncom prisypeme nastrúhaný parmezán, osolíme, vypneme a primiešame lyžicu masla na dosiahnutie krémovej konzistencie. Podávame posypané lístkami čerstvého medvedieho cesnaku a nastrúhaným parmezánom. Hotovo, môžeme jesť 🙂
Komentáre