Medvedia nátierka

24.4. 2019Lenka1900x


Priznám sa kedysi som moc nátierky nemusela … nejak sa mi vždy spájali s tými menej chutnými – napr. rybacou,  čo nám dávali v škole prírode na raňajky … a keďže nie som ani veľmi fanúšik rasce, takže ani ku chlebíku som nemala veľmi pozitívny vzťah … no zlom nastal vtedy, keď som si začala piecť vlastný kváskový chlebík, bez rasce samozrejme 🙂 … vtedy som začala viac experimentovať s nátierkami … však taký chlebík si zaslúži niečo špeciálne, aj keď aj obyčajné maslo má niečo do seba 🙂 … no a v lete, keď je zelenina naozaj čerstvá si to doslova pýta nejakú chutnú nátierku … medzi moje najobľúbenejšie patrí avokádová, vajíčková, bryndzová (ako inak), tuniaková a táto medvedia, ktorá je tak trochu skombinovaná s vajíčkovou 🙂 … aby som jej dodala ľahkosť, tak som namiesto masla použila domáci smotanový syr, ktorý sa pripravuje veľmi jednoducho a chutí neskutočne … je aj super variabilný, lebo ak nepridáte soľ, môžete ho využiť aj do dezertov namiesto iných krémových syrov typu ricotta alebo philadelphia … recept som našla v časopise Dobré jedlo a odvtedy mám doma stále zásoby smotanového jogurtu a kyslej smotany, však človek nikdy nevie, kedy naň zas dostane chuť … no a posledná ingrediencia, ktorú zaraďujem medzi svoje najobľúbenejšie je medvedí cesnak … toho sa proste neviem nabažiť, takže nátierka z neho proste musí byť :-)… a tu máte výsledok kombinovania a skúšania 🙂

INGREDIENCIE:

  • 220 g krémového smotanového syra (ja som si urobila svoj vlastný zo 100 g kyslej smotany, 250 g smotanového jogurtu a soli)
  • 20 listov medvedieho cesnaku – môžete aj menej, ak vám príde medvedí cesnak moc ostrý
  • 2 vajíčka 
  • soľ
  • korenie
  • 2 lyžičky horčice
  • 50 g strúhaného tvrdého syra (eidam, gouda)
  • lyžička olivového oleja

POSTUP:

  1. Smotanový syr: Deň pred tým ako chcete robiť nátierku si zmiešate smotanu, jogurt a soľ a dáte ju do sitka vystlaného gázou, aby mohla v noci odtekať prebytočná voda. Ráno vyžmýkate z gázy prebytočnú vodu a vznikne vám krémový smotanový syr. Môžete použiť aj kúpený samozrejme J
  2. Medvedí cesnak nakrájame na menšie kúsky a spolu s olivovým olejom rozmixujeme pomocou ručného mixéra na drobno.
  3. Vajíčka uvaríme na tvrdo – tak max. 6 minút, aby nebolo žĺtko úplne tuhé
  4. Nakoniec spolu vymiešame všetky ingrediencie – smotanový syr, medvedí cesnak, horčicu, soľ, korenie a tvrdý syr a hotovo. Môžeme podávať spolu s pečivom alebo len tak 🙂
Komentáre