Asi prvýkrát po dlhom čase som robila koláč, ktorý nebol tortička, ale na celý plech … zväčša sa tomu vyhýbam, lebo niežeby som ich nemala rada, ale to by vyzeralo, keby dvaja ľudia v domácnosti každý týždeň zožrali celý plech koláča 🙂 … to si nemôžeme dovoliť a tak vždy radšej urobím nejakú menšiu tortičku … no ale teraz som sa vynašla a urobila koláčik akoby polovičný, ale za to dvojposchodový … keďže som korpus urobila na celý plech a potom iba rozrezala zvisle na polovicu, tak som sa toľko nenarobila a mala 2 plnohodnotné korpusy naraz a zároveň som si vychutnala po dlhom čase plnohodnotný koláčik … chcela som niečo na štýl punčového rezu, ktorý si nemám moc rada, ale vizuálne je veľmi zaujímavý a tu veľmi super zafungovala kombinácia zredukovaných malín a jemného mascarpone krému … čokoládu som navrch veľmi neplánovala, ale nakoniec som neodolala a šupla som ju aspoň na polovicu koláča a určite odporúčam dať ju na celý 🙂
INGREDIENCIE:
Piškóta (1 ks) – veľkosť plechu 40 x 32 cm (upečenú piškótu prekrojíme zvisle na polovicu a máme dva korpusy v rozmere 20 x 32 cm, cesto je tenučké, takže budeme mať 2 samostatné poschodia)
5 vajíčok
50 g cukru
70 g hladkej múky
1 lyžička prášku do pečiva
štipka soli
Malinová redukcia (alebo malinový džem):
200 g čerstvých alebo mrazených malín
1 a 1/2 lyžice kryštálového cukru
Krém:
400 g mascarpone
200 ml smotany na šľahanie
2 lyžičky vanilkového cukru
2 lyžičky práškového cukru
1 lyžica medu alebo podľa potreby
Poleva (môžete aj vynechať):
100 g čokolády
4 lyžičky kokosového oleja
POSTUP:
Piškóta: Bielka so soľou vyšľaháme do polotuha, prisypeme cukor a šľaháme do pevnej lesklej peny. Do vyšľahanej bielkovej peny jemne metličkou primiešame rozmiešané žĺtka, naozaj veľmi opatrne tak, aby nám nespadol sneh. Nakoniec jemne primiešame preosiatu múku s práškom do pečiva a vylejeme do plechu vystlaného papierom na pečenie. Stierkou alebo nožíkom rovnomerne rozotrieme a pečieme 13-15 minút v rúre vyhriatej na 180 stupňov. Necháme vychladnúť a odstránime papier na pečenie.
Malinová redukcia: Maliny zvaríme s cukrom do konzistencie tekutého džemu, odstavíme, necháme vychladnúť a prepasírujeme cez sitko, čím sa zbavíme jadierok z malín.
Krém: Mascarpone premiešame a prilejeme smotanu a šľaháme spolu s cukrami a medom.
Piškótové cesto prekrojíme zvisle na polovicu a vzniknú nám 2 samostatné korpusy vo veľkosti polovice plechu (20 x 32 cm). Prvý korpus natrieme polovicou malinovej redukcie, navrstvíme prvú polovicu krému, naň nanesieme druhý korpus, ktorý si najskôr natrieme malinovou redukciou a až potom ho položíme na prvý korpus natretý krémom. Na malinovú redukciu nanesieme druhú polovicu krému a dáme zachladiť.
Poleva: Čokoládu roztopíme spolu s kokosovým olejom a nalejeme na koláč. Po vychladnutí nakrájame horúcim nožom (resp. nožom namočeným v horúcej vode, aby nám čokoláda nepopraskala) na menšie obdĺžníky a ozdobíme podľa vlastnej fantázie.