Bezlepková dvojfarebná kráska

8.3. 2020Lenka628x

No čo vám budem hovoriť, ja zo všetkého najradšej pečiem torty, ale to myslím nikoho neprekvapí 🙂 … ako pôvodný plán bol upiecť koláč na väčší plech, ale keďže som mala recept len v hlave a improvizovala a pridávala ingrediencie podľa potreby, tak som sa trochu bála, aby vyšiel a teda bolo lepšie ho pripraviť do menšej tortovej formy, aby som minimalizovala odpad, ak by si nedal zjesť … no ale ako vidíte vyšiel presne tak ako som si to plánovala a dokonca aj celkom fotogenicky vyzeral, tak že prečo nie ho aj nafotiť 🙂 … ale to už bola nedeľa neskoro večer a svetlo na fotenie žiadne … tak som musela čakať do druhého dňa poobedia, aby som ho mohla krásne nafotiť pri prirodzenom svetle … najťažšie to niesol môj Ivo, lebo bol doma celý deň a mohol na tortu len pozerať vždy, keď otvoril chladničku, lebo však ja som bola v práci 🙂 … ale tak predsa len sa dočkal a usúdil, že čakanie stálo za to a tortička nielen krásne vyzerala, ale aj super chutila 🙂 … a to je príbeh tejto čokoládovo-ovocnej krásky 🙂

No a niečo málo k nej – ide o bezlepkovú tortičku pripravenú z pohánkovej múky a orechov a aj keď som sa trošku obávala ako bude chutiť, lebo však pohánka má takú špecifickú vôňu, tak môžem smelo prehlásiť, že moje kilové balenie pohánkovej múky asi miniem rýchlejšie ako som si myslela, lebo je skvelá  … a keďže jeden krém mi v torte nestačí, tak som pripravila hneď dva – jeden čokoládovo-banánový a druhý ovocný … a chuťovo aj esteticky to do seba úplne zapadlo, čo poviete? 🙂

INGREDIENCIE: 

Korpus: (priemer 18 cm)

  • 3 vajíčka
  • 70 g kryštálového cukru
  • 1,5 lyžice oleja
  • 30 g vlašských orechov
  • 10 g kakaa
  • 30 g pohánkovej múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva alebo sódy
  • Štipka soli

Čokoládový krém:

  • 60 g horkej čokolády (použila som 50 %-nú)
  • 1 banán (môžete aj vynechať, ale ja som mala doma, tak som dala 
  • 50 ml smotany na šľahanie (min. 33%)
  • 2 lyžičky kakaa (ak použijete viacpercentnú čokoládu, tak kľudne môžete vynechať a naopak)
  • 1 lyžička práškového cukru
  • 200 g tvarohu

Ovocný šľahačkový krém:

  • 150 ml smotany na šľahanie (min. 33%)
  • 7 lyžičiek ovocného džemu (použila som džem z čiernych ríbezlí)
  • 1 lyžička cukru (alebo podľa chuti)

Na ozdobu:

  • Granátové jablko
  • Lístky čerstvej mäty

POSTUP:

  1. Korpus: Bielka vyšľaháme so soľou na pevný sneh, v inej miske vyšľaháme mixérom žĺtka s cukrom do penista, pridáme olivový olej a minútku prešľaháme. Múku zmiešame s práškom do pečiva a kakaom a striedavo pridávame múčnu zmes a vyšľahaný bielkový sneh do žĺtkovej zmesi, striedavo preto, aby sme dosiahli nadýchané cesto. Cesto prelejeme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie, vložíme do rúry vyhriatej na 170 stupňov a pečieme asi 30 minút. Urobíme test špáradlom, aby sme zistili, či je cesto dobre upečené a necháme vychladnúť.
  2. Šľahačkový krém je dobre si urobiť aspoň hodinu dopredu, aby nám pekne v chladničke stuhol. Pripravíme ho vyšľahaním smotany na šľahanie do pevnej peny, ktorú dochutíme lekvárom (čím hustejší, tým lepšie) a práškovým cukrom, ak je to potrebné.
  3. Čokoládový krém: Čokoládu roztopíme nad parou, banány rozpučíme na kašu a pridáme do roztopenej čokolády. Smotanu na šľahanie vyšľaháme do polotuha, pridáme tvaroh, roztopenú čokoládovú zmes, kakao a cukor a prešľaháme, aby sa všetky ingrediencie spojili.
  4. Následne už iba skladáme tortu. Z cesta po vychladnutí odstránime papier na pečenie, rozkrojíme pozdĺžne na 2 pláty a prvý plát vložíme do formy na pečenie (pozor, ale musí byť taká, ktorá sa dá otvoriť klasicky z boku, aby sme ju mohli po stuhnutí vybrať). Na prvý plát nanesieme čokoládový krém po celej ploche a následne ho prikryjeme druhým plátom. V tejto fáze odporúčam vložiť tortu aspoň na 15 minút do chladničky, aby nám trošku stuhol krém. Po 15 minútach potrieme vrch torty ovocnou šľahačkou a dáme stuhnúť na pár hodín, ideálne aj celú noc. Na druhý deň už len odstránime boky tortovej formy (najlepšie je predtým prejsť po celom obvode užším nožíkom, aby nám krém nezostal na forme) a dozdobíme podľa vlastnej fantázie. Ja som použila mätu, kvety a granátové jablko 🙂

Komentáre