Tartaletky s čokoládovou penou

15.4. 2018Lenka2771x

Musím sa priznať, zhrešila som, tej čokoláde som zas neodolala a tak bola hlavnou súčasťou môjho ďalšieho dezertu – čokoládových tartallets plnených malinami a bohato prikrytými nadýchanou čokoládovou penou 🙂 … myslím, že už som spomínala, že maliny a čokoládu považujem za úplne dokona lú kombináciu, preto som nemohla inak ani teraz :-)… čoko-pena je neskutočne nadýchaná, jemnučká, vďaka horkej čokoláde chuťovo výrazná a pritom nie moc sladká – myslím, že nadlho môj obľúbený typ krému :-)… ja som robila čoko-penu z dvojitej dávky a preto my vydalo urobiť aj pohárikový čoko dezert prekladaný malinami 🙂 … stačí len naservírovať čoko-penu ako zmrzlinu, pridať maliny alebo iné ovocie a o úspech máte postarané, žiadna návšteva  mu neodolá 🙂

A čo fajné ste piekli vy? Tiež ste sa nechali zlákať čokoládou?

INGREDIENCIE: (11-12 tartaletiek – podľa veľkosti)

Čokoládová pena:

  • 75 g 70 %-nej čokolády a 25 g 53,5 %-nej čokolády (pomer môžete upraviť, ak preferujete horkejšiu, tak môžete aj 100 g 70-%nej čokolády alebo naopak použiť len 55%-nú, v tom prípade ale musíte ubrať cukru)
  • 150 ml šľahačkovej smotany
  • pol lyžičky vanilkovej esencie
  • 1 lyžica práškového cukru (pri uvedenom pomere čokolády)
  • 1 žĺtok
  • 1 bielko

Čokoládový tart

  • 125 g hladkej múky
  • 75 g masla – nakrájaného, izbovej teploty
  • 20-25 g práškového cukru
  • 1 žĺtko
  • 1 lyžica kakaa

Malinová redukcia:

  • 100 g malín
  • 20 g cukru
  • 0,01 vodky alebo iného alkoholu (alebo vody)

POSTUP:

  1. Čokoládová pena: Nad parou roztopíme čokoládu. Smotanu vyšľaháme s vanilkovou esenciou do nie úplne pevnej peny, stačí ak sa neleje, primiešame do nej žĺtka. Bielka vyšľaháme s cukrom do pevnej peny. Roztopenú čokoládu primiešame do vyšľahanej smotany. Na koniec vyšľahané bielka jemne primiešame do šľahačkovo-čokoládovej hmoty. Čokoládovú penu dáme zachladiť do chladničky na asi 3 hodiny.
  2. Čokoládový tart: Múku, maslo, práškový cukor a kakao spracujeme v kuchynskom mixéri. Na konci pridáme žĺtko a spracujeme v mixéri na kompaktnú hmotu. Zabalíme do potravinovej fólie a necháme schladiť v chladničke aspoň 30 minút.
  3. Po odležaní si ho rozdelíme na 2 polovice a z každej vyvaľkáme tenšie cesto, do ktorého pohárom yvykrajujeme kruhy veľkosti foriem na tartaletky alebo košíčky (malý tip: cesto vaľkáme medzi 2 kusmi papiera na pečenie, cesto sa tak neprilepí na valček). Zvyšky cesta spracujeme znova a vykrajujeme, kým neminieme celé cesto. Mne vyšlo 11 väčších tartaletiek. Formy na tartaletky vymastíme kokosovým olejom alebo maslom – ak máte silikónové formy ako ja, tak ich netreba vymastiť vôbec. Cesto vložíme do tartaletiek a vytvarujeme, aby sme zakryli celú plochu formičky. Najlepšie je si nájsť pohár, ktorý má trošku väčší priemer ako forma na tartaletku, keďže musíme brať do úvahy, že cesto ide aj na kraje/boky tartaletky.
  4. Rúru vyhrejeme na 170-180 stupňov a tartaletky pečieme na mriežke asi 15-20 minút, aby cesto bolo chrumkavé ale zároveň nie moc prepečené. Po upečení ich necháme vychladnúť a potom vyberieme z foriem.
  5. Pripravíme si malinovú redukciu, ktorá krásne osvieži čokoládové tartaletky. Maliny, cukor a vodku varíme v hrnci, kým nevznikne hmota podobná lekváru – asi 10 minút a necháme vychladnúť.
  6. Tartaletky potrieme malinovou redukciou a lyžičkou nanášame čokoládovú penu, vypuklou stranou lyžičky vytvárame nedbalý efekt a servírujeme. Ozdobíme malinami, mätou alebo nastrúhanou čokoládou 🙂

Komentáre